22:48, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Θεσσαλονίκη: Με «όχημα» το The People’s Trust τα… όνειρα στον επιχειρηματικό στίβο γίνονται πραγματικότητα για όλες τις ηλικίες

Μπορεί η ανάσχεση της ανεργίας να αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «The People’s Trust», όμως τελικά η λειτουργία του, όχι μόνο οδήγησε σε νέες θέσεις εργασίας, αλλά έδωσε επαγγελματική διέξοδο σε δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην πραγματοποίηση του οράματος και των ονείρων τους. Είναι λόγω του Τhe People’s Trust, που μια 69χρονη άνοιξε και λειτουργεί κομμωτήριο στην Αθήνα, αλλά και ένας 58χρονος από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, παράγει σήμερα μαρμελάδες από αρώνια.

«Χωρίς στη στήριξη του The Peοple’s Trust, η προσπάθειά μας θα ήταν όμοια ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα και 100 μέτρα πριν το τέλος να μέναμε χωρίς αέρα», δήλωσε ένας από τους ωφελούμενος της κοινωφελούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη-βασικού χρηματοδότη του οργανισμού-, στο σύντομο βίντεο που παρουσίασε ο οργανισμός, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Για άλλον δε, όπως ο ίδιος δήλωσε, το The People’ Trust, αποτέλεσε την ανοιχτή πόρτα που δεν έβρισκε προκειμένου να πετύχει την είσοδό του στο επιχειρείν, ένα εύηχο αυτί που άκουσε την ιδέα του, και μία χείρα βοηθείας, που τον οδήγησε βήμα βήμα στην πραγματοποίηση του οράματός του.

Σήμερα, το «Τhe People’s Trust», ξεπερνώντας τη δύσκολη διετία της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζει με αποφασιστικότητα την αποστολή του, για την ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της απασχόλησης. Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι εισερχόμενες αιτήσεις ενδιαφερομένων να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο, καταγράφονται περισσότερες κατά 35% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη, Εύη Λαζού, στόχος είναι το ‘Τhe People’s Trust’ να πάρει πανελλαδική διάσταση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του οργανισμού, το The People’ Trust λειτουργεί έξι χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα με γραφείο στη Θεσσαλονίκη και μέχρι σήμερα οι ωφελούμενοι επιχειρηματίες της οικονομικής στήριξής του ανέρχονται σε 66 στη Μακεδονία και σε 362 στην Αττική, στους οποίους και διατέθηκαν συνολικά 3,6 εκατ. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι στη Βόρεια Ελλάδα ο οργανισμός εκταμίευσε συνολικά 660.000 ευρώ και μέσω αυτής της στήριξης δημιουργήθηκαν 130 θέσεις εργασίας, σε σύνολο 1.117 θέσεων που έχουν προκύψει συνολικά σε Αττική και Μακεδονία.

Μιλώντας για τις επιδόσεις του γραφείου της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του Γιάννης Κουρτίδης, υπογράμμισε ότι στη Βόρεια Ελλάδα το 81,82% των εκταμιευμένων κεφαλαίων αφορούσε αρωγές (grants που δεν επιστρέφονται), ενώ 18,18% άτοκα δάνεια. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν ήταν σε ποσοστό 74,24% νεοσύστατες και κατά 25,76% υφιστάμενες, ενώ διευκρίνισε ότι το 51,52% των ωφελούμενων στην περιοχή ήταν γυναίκες. Οι κλάδοι από τους οποίους προήλθαν οι επιχειρήσεις ήταν αυτοί των υπηρεσιών, της εστίασης, της πρωτογενούς παραγωγής, του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και άλλων.

Σε επίπεδο αιτήσεων ο οργανισμός έχει δεχτεί συνολικά στα χρόνια λειτουργίας του 3.620, εκ των οποίων πήραν το «πράσινο φως» 474, συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων από το Trusted Change, ένα πρόγραμμα που αφορούσε τη στήριξη επιχειρήσεων σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Παράγοντας «περηφάνιας» για τον οργανισμό, είναι όπως επισήμανε ο κ. Κουρτίδης, το γεγονός πως το ποσοστό βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που υποστηρίχθηκαν συνολικά αγγίζει το 93%.

Το People’s Trust παρέχει χρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ με τη μορφή grant ή άτοκου δανείου και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως mentoring, εκπαίδευση, δικτύωση, προώθηση και συμβουλευτική ενημέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ