03:35, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

«Ιστορίες με …κάρυ» Μαγδαληνή Φιλιππιάδου: Ο άνθρωπος υποφέρει τόσο όσο βαστούν οι επιθυμίες του

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Από την Αναστασία Καρυπίδου


Η Μαγδαληνή Φιλιππιάδου συνδυάζει άριστα την Ιατρική με την Αυτοδιοίκηση. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, «τρέχει» να προλάβει επαγγελματικές υποχρεώσεις σε κλινική και ιατρείο, αλλά και τις υποχρεώσεις ως περιφερειακή σύμβουλος Κ.Μακεδονίας. Αν και η ίδια ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια, θελήσαμε να την υποβάλουμε σ’ ένα μίνι …ψυχογράφημα. Είστε έτοιμοι για το αποτέλεσμα;  

Πόση ψυχολογική πίεση μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Όση και οι επιθυμίες του. Ο άνθρωπος υποφέρει τόσο όσο βαστούν και οι επιθυμίες του. Αν πάψεις να σχεδιάζεις λένε, παύεις και να αγχώνεσαι. Σαν μια γλυκιά παραίτηση.  

Βλέπετε πανδημία και αυξήσεις να μας επηρεάζουν;

Η πανδημία ήταν μία πρωτοφανής τραυματική εμπειρία που ξυπνά άμυνες. Όσο πιο δυνατός ο φόβος τόσο πιο ανυποχώρητη και η άρνηση. Εξ ου και ο κοινωνικός διχασμός. Ο φόβος μας χώρισε.

Πώς είναι η καθημερινότητα σε Νοσοκομείο;

Έχω ζήσει την πανδημία ως ειδικευόμενη ψυχίατρος που με καλούσαν σε μονάδες covid. Έβλεπες ασθενείς να απειλούν πως θα αυτοκτονήσουν εάν ο συγγενής τους πεθάνει. Ένιωθα μικρή και λίγη μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και φόβο. Τα ελληνικά νοσοκομεία πάσχουν από πολλά αλλά όχι από φιλότιμο. Πλέον εργάζομαι τα πρωινά σε μία ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στη Βέροια και τα απογεύματα στο ιατρείο μου στη Θέρμη.

Θα είστε και πάλι υποψήφια στην περιφέρεια;

Μετά την εκλογή μου ως Περιφερειακής Συμβούλου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα το 2019, η εκ νέου υποψηφιότητά μου είναι σαφέστατα η επιθυμία μου. Θεού θέλοντος και Περιφερειάρχη επιτρέποντος απαντώ πως φυσικά και ναι.

Γιατί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Γιατί μετρήθηκε και απέδειξε. Ήμουν υποψήφια με τον Απόστολο ήδη από το 2014. Γνωρίζω το έργο και το όραμά του για την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένας Πολιτικός που μας εμπνέει αδιάκοπα.

Συνδυάζονται ιατρική και αυτοδιοίκηση;

Γίνεται να μην συνδυάζεται ένα ανθρωποκεντρικό λειτούργημα, με την ανθρωποκεντρική αυτοδιοίκηση; Θεωρητικά απαντώ ναι. Πρακτικά όμως, όταν είσαι γιατρός, δεν μπορεί κανείς να σε αντικαταστήσει στην εργασία σου. Συνεπώς, δεν έχεις το χρόνο που θα ήθελες να αφιερώσεις στα κοινά όπως έχουν άλλοι πολιτικοί.

Τι άλλαξε στη ζωή σας με τον γάμο;

Δεν σε αλλάζει μία τελετή. Σε αλλάζουν οι καταστάσεις και οι άνθρωποι που συναντάς. Με τον Παντελή γνωριστήκαμε στις εκλογές του 2014. Αλλάξαμε μαζί κι χτίσαμε με ατσάλι τα θέλω μας κόντρα σε όσους μας εμπόδισαν. Είμαστε δύο ίδιοι άνθρωποι.

Τι αγαπάτε και τι μισείτε στη Θεσσαλονίκη;

Ο τόπος σου είναι μόνο για να τον αγαπάς. Αυτό που πρέπει να μισείς είναι όλα όσα δεν έκανες εσύ για εκείνον.

Από τι έχετε εξάρτηση;

Από τον έρωτα, τα σκοτάδια μου και το ρίσκο.

Σχέδια για την επόμενη δεκαετία…

Να αντέχω να κυνηγάω όσα θέλω. Να μην εγκαταλείψω τις επιθυμίες μου. Να γίνω αυτό που οραματίστηκα και ενέπνευσα τους άλλους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA