21:12, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Ιστορίες με… κάρυ! Μάριος Παπαδόπουλος: Οι Θεσσαλονικείς είναι παραπάνω από… γλυκατζήδες!

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Από την ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο Μάριος Παπαδόπουλος είναι ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Αβέρωφ», πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ζαχαροπλαστικών και αρτοποιητικών ομοσπονδιών, έχοντας αναλάβει και την προεδρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Coupe du monde de Boulangerie 2022. Σε μία συνέντευξη όλο… γλύκα!

Πώς γεννήθηκε η αγάπη για τη ζαχαροπλαστική;

‘Οταν γεννιέσαι σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής είναι αναπόφευκτο να λατρέψεις τη γλυκιά τέχνη. Η πολίτικη κουζίνα της μητέρας μου χάραξε μέσα μου τη διάθεση της γαστρονομικής δημιουργίας. Κι έτσι ο παιδικός έρωτας της ζαχαροπλαστικής μεταμορφώθηκε σε …αγάπη!

Οι Θεσσαλονικείς είναι γλυκατζήδες;

Οι κάτοικοι είναι παραπάνω από γλυκατζήδες και εύκολα θα τους δίναμε πτυχίο master chef patissier καθώς ασχολούνται ποιος ζαχαροπλάστης έκανε κάποια καινούργια και νόστιμη δημιουργία. Μη ξεχνάτε τους ομηρικούς καβγάδες: ποιος κάνει τα καλύτερα τρίγωνα, τα καλύτερα μελομακάρονα, τους καλύτερους κουραμπιέδες κτλ. 

Εάν η πόλη ήταν γλυκό τι θα ήταν;

Ε, αυτό είναι εύκολο! Το πρωί γλυκιά μπουγάτσα, αργότερα τσουρέκι με σοκολάτα, το μεσημέρι τρίγωνα Πανοράματος, το απόγευμα ισλί και petits fours και το βράδυ ένας ωραίος μπαμπάς με παγωτό ντοντουρμά! Η πόλη με τα χίλια …γλυκά πρόσωπα! 

Πόση έμπνευση χρειάζεται μία γλυκιά δημιουργία;

Κάθε ζαχαροπλάστης που σέβεται την τέχνη του ξυπνάει με την όρεξη να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Είναι ατελείωτες και γεμάτες ενδιαφέρον οι συζητήσεις με τους συναδέλφους για τις ζαχαροπλαστικές μας ανησυχίες.

Φήμες λένε ότι τουρίστας έφυγε από τη Θεσσαλονίκη χωρίς κουτί με γλυκά…

Ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας και μάλλον αγγίζει τα όρια του μύθου. Σκεφτείτε, όμως, την αμηχανία επισκέπτη που τολμά να φέρει γλυκά από τον τόπο του στη Θεσσαλονίκη!!

Πώς νιώσατε με τις διακρίσεις στους ζαχαροπλάστες;

Μετά τη συνάντησή με τον Πάπα Φραγκίσκο -από τις κορυφαίες στιγμές της επαγγελματικής μου καριέρας- ήρθε μία παγκόσμια και μία ευρωπαϊκή διάκριση, που αποτέλεσαν μεγάλη τιμή. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από αυτές τις διακρίσεις να δούμε τα τεχνικά επαγγέλματα -και φυσικά της τεχνικής εκπαίδευσης- με ένα διαφορετικό μάτι στην Ελλάδα. 

Οι ζαχαροπλάστες τρώνε γλυκά ή μπούχτισαν; 

‘Οσοι με γνωρίζουν λένε μία φράση …«κλείδωσε με μία νύχτα στο ζαχαροπλαστείο και το πρωί δεν θα βρεις τίποτα». Σε πληροφορώ ότι κανείς δεν μπορεί να φάει …όλο το ψυγείο! ‘Οσο για τους ζαχαροπλάστες, ως εραστές της τέχνης, λατρεύουμε να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις!

Η πιο περίεργη παραγγελία…

Με συναδέλφους έχουμε πει να γράψουμε βιβλίο «Μικρές τρελές γλυκές ιστορίες» που θα διηγούμαστε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχουν περίεργες παραγγελίες αλλά περίεργες συμπεριφορές.

Μπορεί η γεύση να φέρει επισκέπτες;

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πραγματικά μοναδικές γευστικές εμπειρίες και να βουτήξει στον …υπέροχο γλυκό μας κόσμο. Αποτελεί κοινή θέση όλων των ζαχαροπλαστών να ονομάσουμε τη Θεσσαλονίκη «Πόλη του Γλυκού». Η επιτυχία της διοίκησης του δήμου να συγκαταλεγεί στις Cities of Gastronomy της UNESCO νομίζω πως είναι η αρχή…

Τι δεν ξέρουμε για τον Μάριο Παπαδόπουλο;

Λατρεύω τις ελάχιστες αλλά μοναδικές στιγμές με τη σύζυγό και τα 3 παιδιά μου που μου δίνουν δύναμη να ανταπεξέρχομαι στην πίεση της καθημερινότητας, τα ταξίδια, την ανάγνωση βιβλίων, την αυτόνομη κατάδυση, τα γεύματα με φίλους και συνεργάτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA