22:20, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Όλα δείχνουν… Κύπρο

Στο λιμάνι Τασούκου και το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βρίσκεται καρφωμένο το βλέμμα της Αθήνας και της Λευκωσίας εν αναμονή του απόπλου του για την Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Όλα τα σενάρια συγκλίνουν πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί αρχικά προς την Κύπρο, με τις επικρατέστερες θέσεις να είναι το Τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λευκωσίας, δηλαδή εντός της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και η θέση «Karpaz-1» στα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στο παρελθόν.

Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί και η παραδοχή του συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό Kanal 7, υποστήριξε ότι η Άγκυρα πήρε «άδεια» για γεώτρηση από το καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έγγραφο χωρίς καμία ισχύ, μια ψεύτικη άδεια από το κατοχικό καθεστώς που ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Άλλωστε, και ο απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού και εμπνευστής του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάντ Γιαϊτζί πρότεινε να τοποθετηθεί η σημαία του ψευδοκράτους στο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αναγνωριστούν de facto τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει σταδιακά την ένταση και πάντα σε συνάρτηση με το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ θεωρείται κίνηση περιορισμένης έντασης, με την οποία οι γείτονες θα «μετρήσουν» τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Όσο, όμως, θα πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, η στρατηγική της Άγκυρας μπορεί να αλλάξει και να οδηγήσει σε επανάληψη της κρίσης του 2020, με το γεωτρύπανο να επιχειρεί τη διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και Επιτελεία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην Άγκυρα την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Έμπειροι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι ένα μη στρατιωτικό πλοίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση βίας, ακόμη και αν συνοδεύεται από πολεμικές μονάδες του τουρκικού Ναυτικού. Αυτό που αναμένεται να πράξει η ελληνική πλευρά, όμως, είναι η παρεμπόδιση μιας ενδεχόμενης γεώτρησης με τρόπους και μέσα που γνωρίζουν καλά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παρόμοιες μέθοδοι είχαν εφαρμοστεί και εναντίον του «Ορούτς Ρέις», αν και επρόκειτο για σεισμογραφικό πλοίο και όχι για γεωτρύπανο.

«Δουλειές» και στη Μαύρη Θάλασσα

Παράλληλα με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στραμμένο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της γείτονος έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Εκεί βρίσκονται και τα υπόλοιπα τρία πλωτά γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως «επιτυχία» τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν καλείται και τον εσωτερικό ανταγωνισμό με βασικούς διεκδικητές του «θρόνου» τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για τους δύο πιο προβεβλημένους και λαλίστατους αξιωματούχους της Άγκυρας, οι οποίοι έχουν αναγάγει σε προσωπική υπόθεση την υποστήριξη του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και γενικότερα την προώθηση της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL