20:17, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

«Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Σαλπάρει φορτωμένο με προκλήσεις

Ρότα για νέο κύκλο εντάσεων βάζει η Τουρκία και μαζί με το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εξαπολύει και νέες «τορπίλες» βάζοντας στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Η κλεψύδρα μετρά ήδη αντίστροφα για τον απόπλου του υπερσύγχρονου γεωτρύπανου, το οποίο θα ξεπροβοδίσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει προετοιμάσει για σήμερα μια μεγαλοπρεπή επικοινωνιακή φιέστα, από την οποία δεν θα λείπουν οι προκλητικές αναφορές στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ αναμένεται «παρέλαση» υπουργών και αξιωματούχων που θα σταθούν δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο για την οικογενειακή φωτογραφία με φόντο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Ο Ερντογάν πάντως φρόντισε να προετοιμάσει από χθες το κλίμα με νέες εμπρηστικές δηλώσεις που φανερώνουν τη μεγαλομανία του και τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλοντας την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου.

Τα σενάρια

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το τουρκικό γεωτρύπανο να αναπτύσσεται είτε στα βόρεια της κατεχόμενης Καρπασίας, περιοχή όπου η Άγκυρα είχε πραγματοποιήσει έρευνες στο παρελθόν, είτε στα οριοθετημένα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 6, όπου δραστηριοποιείται ήδη η κοινοπραξία Εni – Total. Οι κινήσεις αυτές κρίνονται ως ενέργειες ήπιας κλιμάκωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετακίνησης του πλοίου δυτικότερα σε χρόνο κατά τον οποίο η Άγκυρα θα κρίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Όσο πιο κοντά στον 28ο μεσημβρινό τόσο πιο προκλητική θα θεωρηθεί η κίνηση της Τουρκίας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αφού η απόπειρα γεώτρησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα ερμηνευτεί ως ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι η κρίση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση της Άγκυρας θα ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του 2020, καθώς είναι άλλο πράγμα η σεισμική έρευνα που επιχείρησε να κάνει το «Ορούτς Ρέις» και άλλο η γεώτρηση στον βυθό και μάλιστα σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων. Ακόμη και αν το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει προς το παρόν αρκετές πιθανότητες, οι ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση για να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις.

Έβδομης γενιάς

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί πάντως είναι αν η κίνηση της Άγκυρας έχει στόχο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ή την προβολή σημαίας και κατ’ επέκταση την αμφισβήτηση των ελληνικών ή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράγοντες που έχουν ακριβή γνώση των δυνατοτήτων του πλωτού γεωτρύπανου πάντως διευκρινίζουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» είναι το μοναδικό πλοίο που διαθέτει η Τουρκία με δυνατότητες γεώτρησης στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι 7ης γενιάς και μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση υπό ακραίες συνθήκες πίεσης, ξεπερνώντας τα 12.500 μέτρα βάθος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL