, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Αμπντουλχαμίτ Χαν: Τα 2+1 σενάρια για την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου

Το επόμενο βήμα για την κλιμάκωση της έντασης φαίνεται να ετοιμάζει η Άγκυρα, προαναγγέλλοντας την έξοδο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στη «Γαλάζια Πατρίδα», χωρίς να διευκρινίζεται σε ποια περιοχή.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Μετά την προαναγγελία νέων τουρκικών γεωτρήσεων με το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί επέκτασης των ερευνών για υδρογονάνθρακες, νότια της Κρήτης, με νέα Navtex, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Με βάση το γεγονός ότι δεδηλωμένος στόχος της Τουρκίας είναι να γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις σε ολόκληρο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας», όλα τα ενδεχόμενα για το μέγεθος της πρόκλησης είναι ανοιχτά, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ενδεχομένως να επιχειρήσει να κινηθεί εκεί όπου έκανε παράνομες έρευνες το «Oruc Reis».

Διεθνολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, με δεδομένο ότι μια σεισμική έρευνα τη μέρα κοστίζει από 600.000 έως 800.000 ευρώ, θα στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο σε περιοχές όπου είχαν γίνει σεισμικές έρευνες στο παρελθόν και έχει μεγάλες πιθανότητες να βρει κοίτασμα. Διακεκριμένοι αναλυτές συμφωνούν ότι τα βασικά σενάρια εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι τρία.

Το πρώτο σενάριο αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, είτε κομμάτι της Βόρειας Κύπρου είτε τη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, καθώς εκεί οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα. Το δεύτερο σενάριο είναι, σε μια πολύ προκλητική κίνηση μεγάλου ρίσκου, οι Τούρκοι να στείλουν το τέταρτο γεωτρύπανο μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή που είχε κάνει το «Οruc Reis» το καλοκαίρι του 2020. Το τρίτο σενάριο, που θα πυροδοτήσει και άλλο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ο Τούρκος πρόεδρος να στείλει το γεωτρύπανο στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μετά και τη δεύτερη συμφωνία που υπογράφηκε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ποιος είναι ο στόχος του «σουλτάνου»;

Διεθνολόγοι εκτιμούν ότι η κίνηση του Ερντογάν να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανο για έρευνες σε νέες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο θα τον βοηθήσει με δύο τρόπους. Πρώτον, η Τουρκία θα υπενθυμίσει στις χώρες της περιοχής ότι «ο αναθεωρητισμός είναι εδώ» και, δεύτερον, ο Ερντογάν θα συσπειρώσει το εσωτερικό εθνικιστικό ακροατήριο. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι πάντα ένα βήμα πριν από αυτό που λέμε «παραβίαση διεθνούς δικαίου».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δήλωση που είχε κάνει με αφορμή την άσκηση «Παρμενίων 21» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην οποία περιγράφει τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε βραχονησίδα, ηχεί πολύ καλά στα αυτιά τους και ξέρουν ότι το ίδιο θα συμβεί και αν επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στέλνοντας είτε το γεωτρύπανο είτε κάποιο από τα ερευνητικά τους σκάφη σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι «οι Τούρκοι θα κάνουν κινήσεις που θα γίνονται στα όρια του διεθνούς δικαίου, διότι αποσκοπούν εμείς να κάνουμε την πρώτη “βίαιη κίνηση”». Απώτερος στόχος τους είναι να καταφέρουν να μας πάνε σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL