, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

«Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Βγαίνει ξανά στη Μεσόγειο για να μας προκαλέσει…

Στη Μεσόγειο πρόκειται να βγει εκ νέου τις επόμενες ημέρες το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο διευθυντής της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Ακόμη και τα τουρκικά Μέσα αναφέρθηκαν στην είδηση με πανηγυρικούς τόνους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ακριβώς η περιοχή ή η μέρα της έναρξης των νέων εργασιών που θα πραγματοποιήσει.

Είναι ενδεικτικό πως η εφημερίδα«Hurriyet»,με ρεπορτάζ της το οποίο έχει τίτλο «Το “Αμπντουλχαμίτ Χαν” ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο», στέκεται στις δηλώσεις Μπιλγκίν σε συνέδριο για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία. Βάσει των όσων ανέφερε ο διευθυντής της ΤΡΑΟ, το πλοίο-γεωτρύπανο βρίσκεται για ετοιμασίες στο λιμάνι Τάσουτζου και το επόμενο διάστημα θα βγει στη Μεσόγειο για έρευνες «σε κάθε γωνιά της “Γαλάζιας Πατρίδας”», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, γνωστοποιήθηκε πως έχει ήδη καταρτιστεί ο προγραμματισμός των εργασιών του «Αμπντουλχαμίτ Χαν», που θα πραγματοποιηθούν με νέες σύγχρονες τεχνικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα σημεία που θα κινηθεί το πλωτό γεωτρύπανο και εάν αφορούν περιοχές για τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος προβάλλουν έντονες ενστάσεις.

«Σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα»

Πριν από τρεις μήνες ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν είχε ανακοινώσει ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» κινήθηκε για εργασίες στο οικόπεδο Yörükler-1, στον κόλπο της Αττάλειας και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σήμερα αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα το σενάριο η Άγκυρα να αποστείλει για εργασίες το πλοίο-γεωτρύπανο σε περιοχές συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου, αμφισβητώντας ευθέως μέρος της ελληνικής ή της κυπριακής ΑΟΖ, εντείνοντας έτσι την αντιπαράθεση με Αθήνα και Λευκωσία. Ο ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Αύγουστο το«Αμπντουλχαμίτ Χαν» σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει έναν σπάνιο στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία “Φατίχ”, “Κανουνί”, “Γιαβούζ” και “Αμπντουλχαμίτ Χαν”».

Τον Ιούλιο η Τουρκία είχε αιφνιδιάσει και πάλι τις γειτονικές της χώρες βγάζοντας το γεωτρύπανο για έρευνες. Τότε όμως τουρκικά ΜΜΕανέφεραν ότι «το τεράστιο πλοίο, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42, θα προχωρήσει τις εργασίες του στη“Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Το αγορασμένο από τη Νότια Κορέα, έβδομης γενιάς πλοίο, τόσο με τον τεχνικό εξοπλισμό του όσο και με τα φυσικά του χαρακτηριστικά, κατέστη το πλέον ισχυρό στον στόλο της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Η πρώτη περιοχή του γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίτ Χαν” αναμένεται πως θα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μόνιμες οι βολές στην Ελλάδα

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ΟμέρΤσελίκ, αναφερόμενος στη νέα αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι όταν η Τουρκία αρχίζει έρευνες, η Ελλάδα αμέσως ξεκινά τις προκλήσεις. Κινούμενος για ακόμη μία φορά προκλητικά κατά της Ελλάδας, είπε, «ας μη δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της “Γαλάζιας Πατρίδας”ή της εναέριας πατρίδας».

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρός μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο ΟμέρΤσελίκ.

Και τότε η Ελλάδα είχε διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα, γεγονός που είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL