, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Αυστριακός Καγκελάριος: Οι φτωχοί ας ταΐζουν τα παιδιά τους fast food γιατί είναι φθηνό

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος ακούγεται να λέει σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι οι γονείς με χαμηλό εισόδημα μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους με fast food και συγκεκριμένα με χάμπουργκερ από τα McDonald’s.

Στο βίντεο με την προτροπή για κατανάλωση fast food ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, ο καγκελάριος εμφανίζεται να παραπονιέται για το πώς τα μέσα ενημέρωσης αποτυπωνόταν την παιδική πείνα.

«Λοιπόν, τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: ένα χάμπουργκερ στα McDonald’s – 1,40 ευρώ κοστίζει, και αν συνοδευτεί με πατάτες 3,50 ευρώ. Τώρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς δεν μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό το γεύμα για το παιδί τους», είπε.

«Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο», συνέχισε ο Νεχάμερ στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα κρασιά και τα τυριά κοντά στο Σάλτσμπουργκ.

Εκπρόσωπος του αυστριακού παραρτήματος των McDonald’s δήλωσε ότι αν και οι τιμές ποικίλλουν, είναι εφικτό να φάει κανείς ένα γεύμα τόσο οικονομικό όσο είπε ο καγκελάριος. Ένα χάμπουργκερ 250 θερμίδων είναι το φθηνότερο στο μενού της αμερικανικής αλυσίδας.

«Με βάση την κοινή λογική, προφανώς πρόκειται για τη χειρότερη συμβουλή υγείας που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε κάποιον και σίγουρα σε παιδιά. Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να προστατευτούν από τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών», δήλωσε η Ντορότα Σιένκιεβιτς, υπεύθυνη πολιτικής του EuroHealthNet.

Ο καγκελάριος σήμερα δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X, υπερασπιζόμενος τη βοήθεια που δίνει η κυβέρνησή του σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, δεν ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του.