Ο Γιώργος Αυτιάς εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση έξι χωρών για περικοπές 400 δισ. ευρώ στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο κ. Αυτιάς, κατά την παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισε ότι «αυτό θα είναι το πιο τραγικό γεγονός για την ευρωπαϊκή οικονομία» και προειδοποίησε ότι «μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε οικονομικό κατακερματισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι κοινωνίες ζητούν στήριξη».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε, επίσης, ότι «στόχος μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που θα στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν καίρια προβλήματα όπως είναι η στεγαστική και η ενεργειακή κρίση».
«Οι χώρες ζητούν στήριξη σε στέγαση, σε γεωργία, σε ενέργεια. Οι περιφέρειες θέλουν χρήματα», είπε, σημειώνοντας τον ρόλο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ως εργαλείου ανάπτυξης, συνοχής και στήριξης όλων των περιφερειών της Ευρώπης.
Το κείμενο της παρέμβασης του κ. Αυτιά, όπως αυτό κοινοποιείται με την ίδια ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Κύριε Επίτροπε, πριν από λίγες μέρες, ως κεραυνός έπεσε η πληροφορία ότι έξι χώρες ζητούν περικοπές 400 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν συμβεί αυτό, θα είναι το πιο τραγικό γεγονός. Γιατί; Γιατί ενιαία αγορά δεν έχουμε. Οι χώρες ζητούν στήριξη σε στέγαση, σε γεωργία, σε ενέργεια. Οι περιφέρειες θέλουν χρήματα. Χρειάζονται τα νοικοκυριά στήριξη και οι επιχειρήσεις. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα οδηγηθεί η Ευρώπη σε οικονομικό κατακερματισμό. Αυτό δεν το θέλουμε, κα. Πρόεδρε. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κατοίκους των χωρών της».



