23:52, Δευτέρα
04 Ιουλίου 2022

Al Jazeera: Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν στις Αφγανές παρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπα στον αέρα

Την υποχρεωτική κάλυψη του προσώπου διέταξαν οι αρχές των Ταλιμπάν στις γυναίκες παρουσιάστριες που εργάζονται σε τοπικούς σταθμούς στο Αφγανιστάν, την ώρα που αυτές θα βρίσκονται στον αέρα, δηλώνει αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Al Jazeera.

Η εν λόγω διαταγή απορρέει από τον γενικότερες βλέψεις των Ταλιμπάν να επιβάλλουν στις γυναίκες την κάλυψη του προσώπου όταν αυτές θα εμφανίζονται δημόσια και θεωρείται ως το τελευταίο σημάδι μιας πιθανής επιστροφής στην υπερσυντηρητική κυριαρχία των Ταλιμπάν στο παρελθόν.

Ο Akif Muhajir, εκπρόσωπος του Υπουργείου των Ταλιμπάν για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη της Κακίας, δήλωσε στο Al Jazeera την Πέμπτη πως οι αρχές έχουν ενημερώσει όλους τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι οι Αφγανές παρουσιάστριες θα πρέπει να καλύπτουν εφεξής τα πρόσωπά τους την ώρα που βρίσκονται σε ζωντανή μετάδοση.

Εφόσον το χιτζάμπ (μαντίλα) είναι υποχρεωτικό για τις μουσουλμάνες γυναίκες, οι γυναίκες παρουσιάστριες τηλεόρασης με καλυμμένα πρόσωπα θα αποτελέσουν έτσι τα σωστά πρότυπα για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Muhajir.

Το αφγανικό κανάλι TOLOnews ανακοίνωσε τη απόφαση των Ταλιμπάν στο Twitter την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την αδιαπραγμάτευτη. Συγκεκριμένα έγραψε πως «οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Αντιπροσωπείας, Αρετής και Ενημέρωσης και Πολιτισμού την χαρακτήρισαν ως τελική ετυμηγορία και δεν τίθεται προς συζήτηση».

Επισημαίνεται πως το διάστημα 1996-2001, η προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν ανάγκαζε τις γυναίκες να φορούν ολόσωμη μπλε μπούρκα ή πέπλο σώματος.

Μετά την πρόσφατη επάνοδο τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν ενώ αρχικά φάνηκαν πιο μετριοπαθείς αναφορικά με τους περιορισμούς στην γυναικεία ένδυση, ανακοινώνοντας μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά κώδικας ενδυμασίας για τις γυναίκες, τις τελευταίες εβδομάδες επιβάλλουν όλο και αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσαν πως θα είναι πλέον «υποχρεωτικό για όλες τις αξιοσέβαστες Αφγανές γυναίκες να φορούν χιτζάμπ». Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο διάταγμα του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν που επιβάλει τιμωρία στις γυναίκες που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι περισσότερες Αφγανές φορούν μαντίλα για θρησκευτικούς λόγους, αλλά υπάρχουν και πολλές γυναίκες σε αστικές περιοχές, όπως η Καμπούλ, που δεν καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του Muhajir στο Reuters, οι γυναίκες παρουσιάστριες θα μπορούν να καλύψουν τα πρόσωπά τους φορώντας ιατρική μάσκα προσώπου, όπως έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Πηγή: Al Jazeera