, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

«Αλωνίζουν» στην ΕΕ 6.000 πράκτορες του Ερντογάν

Γνώριμη στο ελληνικό κοινό είναι εδώ και δεκαετίες η φράση «βαθύ κράτος στην Τουρκία». Το «derin devlet» αναφέρεται σε μια συνωμοτική αλληλεξάρτηση του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών, της πολιτικής, της δικαιοσύνης, της διοίκησης, του δεξιού εξτρεμισμού και του οργανωμένου εγκλήματος. H τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η διαβόητη MIT, και οι ακροδεξιοί «Γκρίζοι Λύκοι» ήταν επί χρόνια πυλώνες του «βαθέος κράτους» στην κεμαλική Τουρκία.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΪΜΑΚΟΥΔΗ

Με την άνοδό του στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε το δικό του «βαθύ κράτος», το οποίο βέβαια δεν είχε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αντίστοιχου κεμαλικού, τον αντι-ισλαμισμό. Ο Ερντογάν «ξεδόντιασε» αρχικά τους κεμαλιστές στρατηγούς που φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν (όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Αντνάν Μεντερές το 1960) και δημιούργησε ένα ολόκληρο δίκτυο τόσο στην Τουρκία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη για να καταδιώξει τους «εχθρούς» του: γκιουλενιστές, Κούρδους και όποιον άλλον θεωρεί ότι μπορεί να απειλήσει την εξουσία του.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Les loups aiment la brume» («Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη») των Γάλλων δημοσιογράφων Λορ Μαρσάν και Γκιγιόμ Περιέ (ανταποκρίτρια της «Figaro» στην Τουρκία η πρώτη, ανταποκριτής της «Monde» στην ίδια χώρα ο δεύτερος), ο Ερντογάν έχει στήσει στην Ευρώπη ένα δίκτυο υποστηρικτών που ακόμη και με παράνομα μέσα επιχειρεί να εξουδετερώσει όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς.

Ο «ιστός αράχνης»

Σύμφωνα με το βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο στη Γαλλία και το παρουσίασε πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της η «Monde», ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Έναν «αδήλωτο στρατό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δύο δημοσιογράφοι, με αιχμή του δόρατος τη MIT.

Όπως γράφουν, το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του. Πρόκειται για έναν «ιστό αράχνης» που έχουν πλέξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, στη Γερμανία, όπου διαμένουν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Τούρκοι.

Σε αυτό τον «μυστικό στρατό» του Ερντογάν υπηρετούν, σύμφωνα με την έρευνα των δύο δημοσιογράφων, περίπου 6.000 άτομα (από μυστικούς πράκτορες, πληρωμένους δολοφόνους και πληροφοριοδότες μέχρι διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακτιβιστές). Σημειώνεται ότι το 2019 η Τουρκία άνοιξε προξενείο στο Στρασβούργο, που θεωρείται ότι λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού για τις δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ευρώπη.

Η Μαρσάν και ο Περιέ υποστηρίζουν ότι η ΜΙΤ εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών που είχε γίνει σε διαμέρισμα στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013. Υπόθεση που δεν έχει διαλευκανθεί, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL