, Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Σχεδόν 100 οι νεκροί μέσα σε μία μέρα

Ανακοινώθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το Sputnik Armenia.

Οι Αρμένιοι του θύλακα συμφώνησαν με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν, μετέδωσε παράλληλα το IFAX, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι Αρμένιοι του θύλακα θα συναντηθούν με τις αζερινές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου.

Κοντά 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από τον “πόλεμο” του Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, “μεγάλο πόλεμο” που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

“Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο – το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση”, δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την στρατιωτική επιχείρηση όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί.

“Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί”, σημείωσε ο Βαρντανιάν.

“Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους”, πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του.

Σημειώνει ωστόσο ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές τις αποσχισθείσας περιοχής.

Ωστόσο ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ.

“Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά”, σημείωσε ο Βαρντανιάν. “Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση”.

“Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;”, κατέληξε.

Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσαν σήμερα τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην φύγουν, την επομένη της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το Μπακού στην διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή.

“Δεν είναι απαραίτητο να φύγετε προς το παρόν, σας ζητάμε να σεβαστείτε τους κανονισμούς ασφαλείας και να παραμείνετε στα υπόγεια και τα καταφύγια κατά των βομβών”, αναφέρουν οι δημοτικές αρχές της Στεπανακέρτ σε ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι “θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες αν αποδειχθεί αναγκαία μια εκκένωση”.

Στο μεταξύ οι αυτονομιστικές αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ διοργάνωσαν σήμερα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της αποσχισθείσας περιοχής.

Στη σύνοδο αυτή, οι εκπρόσωποι των αρμενικών αρχών εξέφρασαν τη λύπη τους που “η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση (…) ήταν ανεπαρκής, με έλλειψη συγκεκριμένων ενεργειών”, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο X το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστικών αρχών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εγγυήτριας δύναμης της εκεχειρίας μετά τον πόλεμο του 2020 η οποία διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε “πάνω από 2.000 αμάχους” από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, “μεταξύ των οποίων 1.049 παιδιά”.