, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναζητώντας φως στο τούνελ

Το γεγονός ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου διαφοροποιήθηκε και τόλμησε να χαρακτηρίσει σοβαρό το επεισόδιο που συνέβη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο. «Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα», έγραψε η εφημερίδα «Ακσάμ», ενώ άρχισαν και πάλι να φουντώνουν τα σενάρια ότι ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές και να απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία του.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε το 2019 τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με οκτώ μονάδες διαφορά και μετατράπηκε σε σύμβολο ομόνοιας και προοδευτισμού και κυρίως αντίστασης στον Ερντογάν, ο οποίος προς το παρόν έχει ως κυρίαρχο αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το ερώτημα είναι αν στο υποθετικό σενάριο που ο Ιμάμογλου κέρδιζε τον Ερντογάν θα άλλαζε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όταν έρθει η ώρα και ο Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία, αν θα εξομαλυνθεί η προσέγγιση της Άγκυρας στον κόσμο και θα επιστρέψει στις προ Ερντογάν ρυθμίσεις της.

Η απάντησή μου είναι ότι δύσκολα θα γίνει αυτό.

Με τις οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία να επιδεινώνονται, τη δημόσια αγανάκτηση για την κακοδιαχείριση της χώρας να αυξάνονται και την υγεία του Ερντογάν να είναι ορατά φθίνουσα, το ερώτημα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερο. Διότι επί των ημερών του Ερντογάν η Τουρκία υιοθέτησε επιθετικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες, τα έβαλε με τους Αμερικανούς, συνεργάστηκε με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν και απομακρύνθηκε από τους δυτικούς θεσμούς και αξίες.

Και ασφαλώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Είναι όμως τελικά αυτή η στρατηγική προσωπική του νυν προέδρου ή κάτι βαθύτερο;

Το τουρκικό βαθύ κράτος είναι φορέας μιας κληρονομιάς που αποθεώνει το ιδεολόγημα της τουρκοϊσλαμικής σύνθεσης και στην αντίληψή του η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και ισχυρή για να ανέχεται την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Επιπλέον, κανείς ηγέτης δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά ως κήρυκας της ειρήνης απέναντι σε έναν θεωρούμενο ιστορικό εχθρό.

Επομένως, όσο καλές προθέσεις και αν έχει ο Πόντιος στην καταγωγή Ιμάμογλου να φιλοτεχνήσει ένα πιο φιλοδυτικό προφίλ, να καλλιεργήσει σχέσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, θα πρέπει να συγκρουστεί με το παγιωμένο τουρκικό καθεστώς. Θα πρέπει να δουλέψει για να αλλάξει τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης στη χώρα του. Θα πρέπει απέναντι στην Ελλάδα να δείξει εμπράκτως ότι θέλει τις καλές σχέσεις. Να άρει το casus belli. Να σταματήσει τις υπερπτήσεις. Να αποσύρει την τουρκική στρατιά που είναι παραταγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Ποιος Τούρκος πολιτικός θα τα κάνει αυτά στη μετά Ερντογάν εποχή; Το τούνελ υπάρχει και είναι σκοτεινό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η στάση του Ιμάμογλου έδειξε ότι υπάρχει φως. Αλλά μέχρι να βγούμε από το τούνελ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.