05:29, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Απειλή ολέθρου από… 6.000 πυρηνικές κεφαλές

Τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων συνεχίζει το Κρεμλίνο μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις που πραγματοποιούν την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Εμφανώς σε δύσκολη θέση, καθώς η αντεπίθεση των -ενισχυμένων με τα δυτικά όπλα-Ουκρανών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εδαφών που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι στη βόρεια και ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη τη μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων με εκπαίδευση και εμπειρία. Κατηγορώντας, για μία ακόμα φορά, τη Δύση ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στο Ντονμπάς και υπόλοιπες κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό περιοχές και, το σημαντικότερο, εκτόξευσε και πάλι απειλές για πυρηνικά, λέγοντας «δεν μπλοφάρω».

Χάπια ιωδίου σε Πολωνία

Απειλές, τις οποίες επανάλαβε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και στρατηγικά πυρηνικά όπλα για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

«Το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Μάλιστα, στην Πολωνία μετά τον βομβαρδισμό απειλών από τους Ρώσους μοιράζουν προληπτικά χάπια ιωδίου, για ενδεχόμενο πυρηνικό… ατύχημα.

Η σύγκριση με το ΝΑΤΟ

Ας δούμε όμως το οπλοστάσιο του Πούτιν, με το οποίο απειλεί για παγκόσμιο όλεθρο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, υπολογίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, τις περισσότερες παγκοσμίως. Έχει ανεπτυγμένους σε βάσεις ή αποθηκευμένους 1.185 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, 800 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και 580 από βαρέα βομβαρδιστικά. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διαθέτουν 5.943 πυρηνικές κεφαλές (οι ΗΠΑ 5.428, η Γαλλία 290 και η Βρετανία 225), ενώ η Κίνα 350.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα κλιμακώνει τις εντάσεις, προβαίνει σε εκβιασμούς και επισείει ακόμα και τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει τόσο στα πεδία των μαχών όσο και σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ανεύθυνες απειλές του Πούτιν», τονίζοντας ότι «πρέπει να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος».

«Τροφή για τα κανόνια»

Η επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν μπορεί να είναι σημαντική σε συμβολισμό, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμά της δεν θα φανεί πριν από την παρέλευση μηνών και πιθανότατα θα αλλοιωθεί από τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης της αλυσίδας διοίκησης, τροφοδοσίας και εκπαίδευσης που μαστίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Και μπορεί ο πρόεδρος της Δούμας και από τους στενούς συνεργάτες του Πούτιν, ΒιατσεσλάβΒολόντιν, να κάλεσε χθες τους βουλευτές να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ να τάσσονται υπέρ της επιστράτευσης (η «Izvestia» έγραφε χαρακτηριστικά: «Θέλετε ειρήνη; Πολεμήστε γι’αυτή»), αλλά πολλοί Ρώσοι πολίτες φαίνεται ότι δεν συμφωνούν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL