20:00, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Απίστευτες εικόνες στην Βρετανία: Αδειάζουν τα ράφια από εμφιαλωμένα νερά (ΦΩΤΟ – Video)

Απίστευτες εικόνες έρχονται απο τη Βρετανία με πανικόβλητους πολίτες να τρέχουν να προμηθευτούν νερά από το σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια μαζικά για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ξηρασίας.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες Ύδρευσης καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τη διάρκεια των ντους, να ποτίζουν με τα αποπλύματα τα φυτά τους και να αφήνουν τα ΙΧ τους σκονισμένα. Σχεδόν η μισή Αγγλία κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση ξηρασίας για πρώτη φορά από το 2018 και παρά τις προβλέψεις για σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τμήματος της Βρετανίας είναι απίθανο να δει σημαντικές βροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η Βρετανία έλιωνε χθες από τη ζέστη – σε κάποιες περιοχές της οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι στην Καραϊβική – υποκαταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi στο Λονδίνο ανήρτησαν πινακίδες με τις οποίες ενημέρωναν τους πελάτες τους ότι μόνον έως πέντε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού μπορούν να αγοράσουν.

Η επίσημη κήρυξη οκτώ περιοχών της Αγγλίας σε κατάσταση ξηρασίας δεν μεταφράζεται, βέβαια, αυτόματα στην επιβολή περιορισμών στη χρήση νερού, αλλά ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες ύδρευσης της Βρετανίας να απαγορεύσουν στους πελάτες τους τη χρήση λάστιχου και ποτιστικών στους κήπους τους και για το πλύσιμο των αυτοκινήτων.

Κι αν δεν βρέξει τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να απαγορευτεί σε εκατομμύρια Βρετανών να πλένουν τα οχήματα, τα κτίρια και τα παράθυρά τους – για να γεμίζουν τις πισίνες τους ούτε λόγος, φυσικά -. Ενώ δεν αποκλείεται και δελτίο στο νερό.

Ήδη οι συστάσεις -π.χ. της εταιρείας ύδρευσης Affinity and Wessex Water στη νοτιοδυτική Αγγλία – προς τους πολίτες είναι να περιορίζουν τη διάρκεια των ντους στα τέσσερα λεπτά, να βάζουν λιγότερο νερό στους βραστήρες, να γεμίζουν καλά με ρούχα τα πλυντήριά τους και να μην τα λειτουργούν μισοάδεια και να χρησιμοποιούν το πολύ μια φορά τη μέρα τα πλυντήρια πιάτων.

Από την πλευρά της η εταιρεία Yorkshire Water απαγόρευσε τη χρήση λάστιχου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, επηρεάζοντας πέντε εκατομμύρια πελάτες. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ στις 26 Αυγούστου και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και χιλίων λιρών. Η Yorkshire Water είπε ότι τα επίπεδα των ταμιευτήρων της έπεσαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά από την ξηρασία του 1995 και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες βροχοπτώσεων για να αναπληρωθούν.