Μια Αμερικανίδα τουρίστρια από τη Φλόριντα βρέθηκε προ εκπλήξεως κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη, όταν η χρέωση για δύο παγωτά κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα έφτασε τα 44 ευρώ. Η παραγγελία φαινόταν απλή: δύο κυπελλάκια παγωτού με τρεις γεύσεις το καθένα, όμως κατά τη διαδικασία προστέθηκαν συνοδευτικά όπως μακαρόν, κανόλι και σαντιγί, με αποτέλεσμα το κόστος να εκτοξευθεί χωρίς να γίνει σαφής η τελική χρέωση.
Η τουρίστρια δημοσίευσε την απόδειξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αμέσως έντονες αντιδράσεις και κάνοντας την ανάρτηση viral. Στην ανάρτησή της έγραψε: «Νόμιζα ότι είχαν πει 14 ευρώ», αναφερόμενη στην αρχική εκτίμηση της τιμής.

Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο των τουριστικών παγίδων στη Ρώμη, όπου οι τιμές γύρω από τα μεγάλα αξιοθέατα είναι συχνά πολύ υψηλότερες από αυτές σε πιο ήσυχες γειτονιές. Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι λίγα μέτρα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο κόστος ενός καφέ ή γλυκού, όμως οι επισκέπτες συχνά αιφνιδιάζονται.
Η ίδια η τουρίστρια παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να ελέγξει πιο προσεκτικά τον τιμοκατάλογο και δεν σκοπεύει να διεκδικήσει επιστροφή χρημάτων. Παράλληλα, το περιστατικό πυροδότησε συζήτηση για το ποιος φέρει την ευθύνη: οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την τουριστική κίνηση ή οι καταναλωτές που δεν ενημερώνονται εκ των προτέρων.
Η Ρώμη, όπως και άλλες τουριστικές πόλεις στην Ευρώπη, φαίνεται να αντιμετωπίζει μια νέα οικονομική πραγματικότητα, όπου η μαζική τουριστική κίνηση δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρήσεις αλλά και παγίδες για τους επισκέπτες.
Η δημοσιοποίηση της απόδειξης άνοιξε μια έντονη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα και τα διεθνή μέσα, φέρνοντας στο φως την πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας των επισκεπτών.



