18:34, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Αποσύρει προσωπικό από την πρεσβεία στο Κίεβο το ΗΒ – Διάψευση από πολιτικό που κατηγορείται για συνέργια με Μόσχα

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποσύρει ορισμένα από τα μέλη προσωπικού της πρεσβείας της στην Ουκρανία λόγω της «αυξανόμενης απειλής» μιας ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Το Foreign Office διευκρινίζει με δήλωση ότι η πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή και θα συνεχίσει να εκτελεί απαραίτητες εργασίες.

Πιστεύεται ότι το προσωπικό που αποσύρεται είναι εργαζόμενοι σε ρόλους επικουρικούς της διπλωματικής αποστολής.

Δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές κατά της βρετανικής πρεσβείας.

Λίγο νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή αποχώρησης από την Ουκρανία των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Η νεότερη αυτή εξέλιξη ακολουθεί τη σπάνια κίνηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης να επικαλεστεί δημοσίως πληροφορίες ασφαλείας περί σχεδίου της Μόσχας για εγκαθίδρυση φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Το Foreign Office κατονόμασε μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο τον Ουκρανό πρώην βουλευτή Γιεβγέν Μουράιεφ ως τον πολιτικό που το Κρεμλίνο θέλει να ηγείται μιας τέτοιας κυβέρνησης, καθώς επίσης και;

Μιλώντας στην εφημερίδα Independent ο 45χρονος κ. Μουράιεφ ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες της, τις οποίες απορρίπτει ως «ψευδείς ειδήσεις».

Τονίζει ότι η Ρωσία τού έχει επιβάλει προσωπικά κυρώσεις από το 2018 και ότι δεν έχει ποτέ γνωρίσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τη Βρετανία για «επικίνδυνες και διχαστικές φαντασιώσεις».

Αφού προσθέτει ότι η κατηγορία σε βάρος του έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες απειλές κατά της ζωής του και της ζωής των μελών της οικογένειας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιεί με νομικές ενέργειες σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Δηλώνει δε πρόθυμος να παραστεί σε μια εκδίκαση της πιθανής αγωγής του στο Λονδίνο, αλλά και να αντιπαρατεθεί δημοσίως με Βρετανούς υπουργούς και βουλευτές.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Λιζ Τρας είπε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι οι πληροφορίες ρίχνουν φως στην έκταση των ρωσικών κινήσεων αναφορικά με την Ουκρανία και συνιστούν μια ματιά στο σκεπτικό του Κρεμλίνου.

Ο κ. Μουράιεφ πάντως εκφράζει απορία και έκπληξη, σχολιάζοντας ότι η κα Τρας «είναι καινούρια» στο πόστο της και ότι ενδεχομένως το Foreign Office έλαβε παραπληροφόρηση από κάποιες ουκρανικές πηγές την οποία αναπαρήγαγε χωρίς διασταύρωση.

Πηγή: skai.gr