13:44, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

B. Ζελένσκι: Ζητά να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ  Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των Επτά (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας “περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου” που εξάγει η Μόσχα.

“Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία. Ο Ζελένσκι είπε επίσης στο μήνυμά του πως “η Ουκρανία αισθάνεται την υποστήριξη των χωρών της G7”.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σήμερα στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της. “Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Ζελένσκι επέμεινε στην “ανάγκη μιας πλήρους, ολοκληρωτικής, πολύ επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία”, προκειμένου να επιτραπεί η “αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας” της χώρας. Ζήτησε κυρίως περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό “έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αναχαιτίσει την προώθηση των Ρώσων πέρα από τις γραμμές του Φεβρουαρίου”.Οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν “εξαιρετικά συγκλίνουσες” και συνάδουσες με τις “προσδοκίες του προέδρου Ζελένσκι” θέσεις, ανέφερε ακόμη το Μέγαρο των Ηλυσίων.