14:16, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Χέρι χέρι ο Πούτιν με τον Κιμ – Μόσχα και Πιονγιάνγκ ετοιμάζουν νέες συμφωνίες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε επιστολή στον Κιμ Γιονγκ Ουν στην οποία αναφέρει: «Θα επεκτείνουμε τις διμερείς σχέσεις μας». Βεβαίως, πρόκειται για μια κίνηση που δεν εκπλήσσει τους γνώστες των διπλωματικών και είναι κάτι που το είχε επισημάνει και η political.gr σε σχετική ανάλυση-ρεπορτάζ ήδη από τις 15 Ιουλίου 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε, λοιπόν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι δύο χώρες «θα επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», όπως μεταδίδει το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σε επιστολή του προς τον Κιμ επ’ ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα ήταν προς το συμφέρον των δύο κρατών και θα συνέβαλλαν να ενισχυθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιφέρειας της Βορειοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε το KCNA.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το γεωπολιτικό παζλ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, αφού γίνεται πλέον εμφανής η στρατηγική συνεργασία των τριών αυτοκρατορικών ηγεμόνων που κυβερνούν τις χώρες τους με δικτατορικό τρόπο. Βλαντίμιρ Πούτιν, ΤαγίπΕρντογάν και εσχάτως Κιμ ΓιονγκΟυν φαίνεται ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμαχούν στο πιο βρόμικο παιχνίδι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, θέλοντας να ελέγξουν την αγορά των τροφίμων, των καυσίμων και των πυρηνικών.

Ανταλλαγές επιστολών

Η αγαστή συνεργασία Πούτιν – Ερντογάν φάνηκε καθαρά από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα προστέθηκε στην «παρέα» τους και ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ ΓιονγκΟυν, που και επίσημα πλέον αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα, μάλιστα, πριν από έναν μήνα επιβεβαίωσε ότι αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο περιοχών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Θυμίζουμε ότι η Πιονγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τα κομμάτια του παζλ έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους, αφού η Βόρεια Κορέα αποτελεί, βεβαίως, παγκόσμιο πυρηνικό κίνδυνο και ενώνει πλέον καθαρά τις δυνάμεις της με τη Μόσχα και με την Τουρκία, όπου ο Πούτιν -ας μην ξεχνάμε- ετοιμάζει και τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου.

Οι κοινοί εχθροί

Ο Κιμ έστειλε,επίσης, επιστολή στον Πούτιν στην οποία αναφέρει ότι η φιλία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας έχει σφυρηλατηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας, που είχε καταλάβει την κορεατική χερσόνησο.

Η «στρατηγική και τακτική συνεργασία, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζει στην επιστολή του ο Κιμ, έχουν φτάσει έκτοτε σε νέο επίπεδο, με στόχο οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να ματαιώσουν τις απειλές και τις προκλήσεις από εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το KCNA δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι εν λόγω εχθρικές δυνάμεις που επικαλείται ο Κιμ, αλλά είθισται να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό όταν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Ο Κιμ προβλέπει ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας θα αναπτυχθεί βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2019 όταν συναντήθηκε με τον Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα εκτός του ότι αναγνώρισε τον Ιούλιο δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχισθείσες «λαϊκές δημοκρατίες», του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, αξιωματούχοι του Κιμ είχαν αναφερθεί στην προοπτική να σταλούν Βορειοκορεάτες εργάτες στις περιοχές για να βοηθήσουν σε κατασκευές και άλλες εργασίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL