, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Χοντραίνει» το παζάρι για τα F-16

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, συνδέοντας άμεσα το θέμα των F-16 με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Ρωσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η κ. Νούλαντ είπε πως συμφωνεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτό το θέμα τίθεται σε κάθε συνομιλία που έχουν με την Τουρκία.Πρόσθεσε, όμως, ότι έχουν πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, ότι «χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου, για να προχωρήσουμε στη βελτίωση των θεμάτων ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Τουρκία». «Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση», τόνισε με νόημα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Stern»σε δημοσίευμά του χαρακτηρίζει «εμπρηστή» τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι «για να καταφέρει να μείνει στην εξουσία, προκαλεί συγκρούσεις εντός της Τουρκίας, στη Συρία, ενδεχομένως και στη Γερμανία. Επιπλέον συζητά με τη Δύση και τον Πούτιν και υποτιμά το ΝΑΤΟ». Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα αν ο Ερντογάν «θα δεχθεί τη διαφαινόμενη ήττα του στις εκλογές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, ακόμα και αν ηττηθεί.

Η προεκλογική ομιλία και το τραγούδι του Ταγίπ

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας γιόρτασε τα724 χρόνια από την ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε προεκλογική ομιλία του στο Μπιλετζίκ στην Κεντρική Τουρκία έκανε αναδρομή στο ιστορικό οθωμανικό παρελθόν. Κατηγορώντας την κεμαλική αντιπολίτευση ως εθνικούς προδότες και ιμπεριαλιστές, ο Ερντογάν προσπάθησε να εξυψώσει με αφορμή την εν λόγω επέτειο το εθνικιστικό αίσθημα του τουρκικού λαού. «Όποιος κακολογεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας η 724η επέτειος ίδρυσης είναι σήμερα σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, είναι είτε προδότης είτε δεν μπορεί να τη χωνέψει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι αυτός ο ενθουσιασμός σας σήμερα εδώ θα κάνει αυτό το μέρος να εκραγεί στις 14 Μαΐου. Είμαστε έτοιμοι; Τα έθνη που έχουν χάσει τα όνειρά τους και δεν έχουν τη δική τους Κόκκινη Μηλιά, είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν στις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας, όπως και εκείνα του παρελθόντος. Εμείς, ως έθνος, εξακολουθούμε να στεκόμαστε όρθιοι, επειδή δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τα όνειρά μας. Μεταδίδουμε τον λόγο μας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Σε αντίθεση με τη βρόμικη τάξη των ιμπεριαλιστών, τα όνειρά μας είναι πάντα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ανεβάζοντας στα ύψη το εθνικιστικό συναίσθηματων συγκεντρωμένων οπαδών του. 

«Προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας. Ο αείμνηστος Μεντερές είπε, “αρκετά πια, ο λόγος στο έθνος”, πριν από 73 χρόνια ενάντια στον μονοκομματικό φασισμό των ιμπεριαλιστών. Παρόλο που ο Μεντερές κατέληξε στην αγχόνη, η δήλωση αυτή συνέχισε να αντηχεί στις καρδιές του έθνους μας. Το CHP μας μιμείται. Κύριε Κεμάλ, δεν ξέρετε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το είπαμε αυτό; Αυτοί είναι πραξικοπηματίες! Πραξικοπηματίες! Αυτοί είναι υποχείρια των κηδεμόνων!», υποστήριξε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Στο τέλος ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας δίπλα του παιδιά της περιοχής, τραγούδησε ένα ολόκληρο τραγούδι από την εξέδρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL