, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Χούντα» Ερντογάν στην Τουρκία

Φυλακίσεις. Νόμοι για την παραπληροφόρηση. Κρατικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Κυνήγι της αντιπολίτευσης. Οικονομία βυθισμένη στο χάος. Χαμηλοί μισθοί. Κακή διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τα προαναφερθέντα συνιστούν τη θλιβερή πραγματικότητα στην Τουρκία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην παγκόσμια έκθεση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια έκθεση-καταπέλτης και για τη χώρα και για τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να αδιαφορεί συλλήβδην για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για αρχές όπως η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. Η «Political» εντόπισε τη διευθύντρια Τουρκικών Θεμάτων του Παρατηρητηρίου Έμα Σινκλέρ Γουέμπ, η οποία σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε από τη Νέα Υόρκη περιέγραψε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία.

Διαβάζοντας την έκθεση διαπίστωσα πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Δημοσιεύσαμε την παγκόσμια έκθεσή μας. Καλύπτει πάρα πολλές χώρες. Κάναμε μία έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Έχουμε δει ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε πολλά προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Υπάρχει μεγάλος έλεγχος στα μέσα μαζική ενημέρωσης αλλά και στο δικαστικό της σύστημα. Αυτά τα δύο κεντρικά γεγονότα επηρεάζουν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ελέγχονται από την κυβέρνηση ή από άτομα που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης. Έχει μειωθεί το κενό ανεξαρτησίας. Τα δικαστήρια στην Τουρκία είναι υπό κρατική επιρροή. Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι πολιτικές δίκες ή ανθρώπους να κρατούνται για αρκετό καιρό στη φυλακή. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι πολιτικές.

Είδαμε πως μέλη της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν και δικαστικές περιπέτειες.

Υπάρχει μεγάλη επιθυμία της κυβέρνησης να κυνηγήσει την αντιπολίτευση κυρίως με δικαστικές αποφάσεις ή να μειώσει τις πιθανότητές της να κερδίσει τις εκλογές. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ΕκρέμΙμάμογλου πρόσφατα καταδικάστηκε από δικαστήριο για σχόλια που έκανε στα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η ποινή μπορεί να σημαίνει πως θα του απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Το κουρδικό κόμμα αντιμετωπίζει αντίστοιχη υπόθεση. Αυτό δείχνει στην πραγματικότητα πως το παιχνίδι δεν είναι ισορροπημένο. Η κυβέρνηση έχει δύναμη και είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσει. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως τα μέλη της αντιπολίτευσης που έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου είναι πιο περιορισμένα συγκριτικά με τα κυβερνητικά μέλη. Αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία.

Ποια είναι τα ευρήματά σας για την τουρκική οικονομία; Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό μια τεράστια οικονομική κρίση, η οποία φαίνεται πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ψήφους των Τούρκων πολιτών στις εκλογές στις 14 Μαΐου.

Η τουρκική οικονομία είναι σε κρίση. Πέρσι ο πληθωρισμός έσπασε ρεκόρ. Στην πραγματικότητα είναι υπερπληθωρισμός που έφτασε το 85% τον περασμένο χρόνο. Οι άνθρωποι νιώθουν τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού. Έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών. Όπως είναι σε πολλά σημεία αυτή την περίοδο.

Ακόμη ένα μείζον θέμα είναι αυτό της παραπληροφόρησης. Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση ή ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον Ερντογάν. Παράλληλα, πλέον πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Και αυτό επειδή απλώς εξέφρασαν μια διαφορετική άποψη.

Τον περασμένο Οκτώβριο θεσμοθετήθηκε νέος νόμος για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, που είναι πλέον ένα κανονικό έγκλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Ο νόμος δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό ακόμη. Βλέπουμε ωστόσο ότι ακόμη και η κριτική στην κυβέρνηση μπορεί να ποινικοποιηθεί. Ανησυχούμε για αυτό και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν καταγγελίες για άθλιες συνθήκες κράτησης σε φυλακές της χώρας.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το Μεταναστευτικό στην Τουρκία, με τις Αρχές της χώρας να μην έχουν καλή συμπεριφορά απέναντί τους.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία. Κυρίως είναι από τη Συρία, συνολικά 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της ξενοφοβίας που χρησιμοποιείται και από τους πολιτικούς. Οι πρόσφυγες νιώθουν υπό απειλή. Βλέπουμε Αφγανούς να έρχονται στην Τουρκία και να απελαύνονται πίσω στην Καμπούλ. Δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL