Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι με τις ευχαριστίες Μπάιντεν στον Ερντογάν για τη δήθεν μεγάλη παραχώρηση που έκανε αποδεχόμενος τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα διάφορα δώρα της Δύσης προς τον Σουλτάνο.
Έτσι εκτός από την πώληση των 40 νέων F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία καθώς και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 F-16 αποκαλύφθηκε η δρομολόγηση με τις ευλογίες του Μπάιντεν της χορήγησης εκ μέρους του ΔΝΤ δανείου προς την Τουρκία με τη μορφή πιστωτικής γραμμής ύψους 13 δισ. δολαρίων και μάλιστα χωρίς μνημόνιο («Εστία» 17/9/2023, σελ.1 & 5).
Την είδηση μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη πρώτο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass (https://tass.com 14/7/2023), για να αναπαραχθεί στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (https://www.agenzianova.com 14/7/2023) αλλά και στην Ελλάδα («Εστία» 15/7/2023 σελ.1 & 5). Σύμφωνα λοιπόν με ανάρτηση του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να δεσμεύτηκε να παράσχει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 11-13 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Άγκυρας να παραχωρήσει στη Σουηδία ένταξη στο ΝΑΤΟ». Ο Seymour Hersh επικαλούμενος ανώνυμες πηγές ανάρτησε την είδηση στον ιστότοπό του παραθέτοντας και δήλωση αξιωματούχου, ο οποίος έχοντας άμεση γνώση της συναλλαγής επισήμανε: «Ο Μπάιντεν έπρεπε να έχει μια νίκη και η Τουρκία βρίσκεται σε οξύ οικονομικό στρες».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, καθώς Mehmet Şimşek και Janet Yellen συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνεδρίασης των G-20 στην Ινδία (www.dailysabah.com 17/7/2023). Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) Hafize Gaye Erkan και «ο νοών νοείτω». Πάντως, από τουρκικής πλευράς με αρκετή καθυστέρηση υπήρξε διάψευση και μάλιστα πολύ χαλαρή (www.hurriyetdailynews.com 18/7/2023).
Αλλά και από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό που έγινε στις 14/7/2023 στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είχαμε βροχή ειδήσεων με πιο σημαντική την απόφαση του Καναδά να παύσει πλέον η απαγόρευση πώλησης όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού από τον Καναδά στην Τουρκία. Έτσι πλέον η Τουρκία θα συνεχίσει να προμηθεύεται σημαντικά τεχνολογικά εξαρτήματα από τον Καναδά, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό των τουρκικών drones Bayraktar TB2 (www.dailysabah.com 14/7/2023). Από το Αγγλοσαξωνικό παζλ των επαφών του Ερντογάν δεν μπορούσε, βεβαίως, να λείπει το Λονδίνο (www.aa.com.tr 11/7/2023) με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίτσι Σούνακ να σπεύδει και αυτός με τη σειρά του να κάνει σπονδές στον Σουλτάνο.
Όμως προς έκπληξη όλων το κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής παρέλασης στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ τελικά το έβαλε η Μαρία Ζαχάροβα, η οποία παρά το προσωρινό «άδειασμα» της Μόσχας από την Άγκυρα με δηλώσεις της «έδειξε κατανόηση» προς τον Ερντογάν, μιας και η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορούσε κατά τη Μόσχα να πράξει διαφορετικά σε σχέση με την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (https://tass.com 14/7/2023).
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Tass επανήλθε δίνοντας «συγχωροχάρτι» στον Ερντογάν, καθώς με πηχυαίους τίτλους πρόβαλε τη δήλωση του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun, σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία υποστηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στον κόσμο»! (https://tass.com 16/7/2023).
Αλλά και η ΕΕ δεν έμεινε πίσω, καθώς μετά τη συνάντηση Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2023 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ακολούθησε συνάντηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Mehmet Şimşek με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni στο περιθώριο της Συνεδρίασης των G-20 στην Ινδία, μία εβδομάδα μετά (www.dailysabah.com 17/7/2023). Όμως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας δεν πήγαν πίσω. Έτσι ο Ερντογάν στο Βίλνιους συναντήθηκε με την Μελόνι (www.aa.com.tr 11/7/2023), η οποία πριν από την εκλογή της είχε ακούσει «τα εξ αμάξης» από τον τουρκικό Τύπο, αλλά και με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται σε αποδρομή, μιας και η ισπανική Δεξιά έρχεται με φόρα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες από τη συνάντηση Σάντσες – Ερντογάν (www.dailysabah.com 12/7/2023). Μήπως έχει αυτό άραγε σχέση με την επικείμενη ισπανοτουρκική συμφωνία για πώληση και δεύτερου «αεροπλανοφόρου» από τη Μαδρίτη στην Άγκυρα και μάλιστα αναβαθμισμένου, όπως είχε δηλώσει ο Ερντογάν; (https://apa.az/en 19/4/2023). Επίσης ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (www.aa.com.tr 11/7/2023).
Οι συναντήσεις του Ερντογάν με τους παραπάνω Ευρωπαίους ηγέτες, πέραν της πολιτικής τους διάστασης, είχαν επίσης ένα έντονο οικονομικό άρωμα, μιας και σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2022 οι συνολικές εμπορευματικές συναλλαγές ΕΕ – Τουρκίας έφτασαν στα 198,1 δισ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό 98,6 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν τις εξαγωγές της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat, τη μερίδα του λέοντος των τουρκικών εξαγωγών για το 2021 προς τις χώρες της ΕΕ κατείχε η Γερμανία με 14,9 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 9,8 δισ. ευρώ, την Ισπανία με 8 δισ. ευρώ και τη Γαλλία με 7,9 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε και η «πρεμούρα» του Ερντογάν να συναντηθεί με Μακρόν, Σολτς, Μελόνι και Σάντσες, μιας και οι παραπάνω ηγέτες αποτελούν τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη συνέχεια η Ολλανδία ανακοίνωσε και αυτή με τη σειρά της την άρση της απαγόρευσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία (www.dailysabah.com 18/7/2023).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL