, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: Τα σημεία στα οποία φαίνεται να συγκλίνουν Μόσχα και Κίεβο

Tο ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο συγκλίνουν περισσότερο στις διαπραγματευτικές τους θέσεις, υποστήριξε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σημείωσε, σύμφωνα με το skai.gr, ότι αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν «αποχρώσεις», που συνδέονται με εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. 

«Αποχρώσεις, που συνδέονται με το ποιες εγγυήσεις ασφάλειας θα έπαιρνε η Ουκρανία εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, εάν απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», εξήγησε, σύμφωνα με το ΤΑSS. 

Ο πρώτος γύρος ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Λευκορωσία τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αργότερα, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 3 και 7 Μαρτίου, επίσης στη Λευκορωσία. Στις 10 Μαρτίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καθημερινά μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας.

«Είχε ουσιαστική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν. Η γνώμη της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ θα προετοιμαστεί εντός λίγων μηνών. Η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η ΕΚ έχουν λάβει οδηγίες. Προχωράμε μαζί στο στρατηγικό μας στόχο» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την επικοινωνία του με την  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Η Κριμαία έπρεπε να σωθεί από το άθλιο κράτος που αντιμετώπιζε πριν επανενωθεί με τη Ρωσία, δήλωσε πάντως την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήταν απαραίτητο να βγάλουμε την Κριμαία από αυτό το άθλιο κράτος, από το άθλιο κράτος στο οποίο βυθίστηκαν η Κριμαία και η Σεβαστούπολη όταν ήταν μέρος ενός άλλου κράτους που χρηματοδότησε αυτά τα εδάφη με όσα κεφάλαια απέμεναν», είπε ο Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας σε μια συναυλία για την «επανένωση της Κριμαίας και της Ρωσίας», δηλαδή την προσάρτηση της χερσονήσου στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.