, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Διαζύγιο με τη λογική: Τα τελεσίγραφα Ερντογάν σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Απομακρύνεται κάθε περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία, μετά τις νέες εμπρηστικές αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. «Στο ίδιο έργο θεατές» βρέθηκαν όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στο CNN Turk, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση έναντι της Ελλάδας, ωστόσο δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Με μορφή τελεσίγραφου, μάλιστα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα εξάντλησε όλα τα περιθώρια προειδοποιώντας την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Και προς τις ΗΠΑ και προς την Ελλάδα κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μας. Στείλαμε και την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη. Για να τους ενημερώσουμε, ώστε αργότερα να μη μας πουν ότι δεν ήξεραν».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή προπαγάνδα για το καθεστώς των νησιών και τις ανυπόστατες κατηγορίες περί παραβίασης των διεθνών συνθηκών από την ελληνική πλευρά. «Αυτά τα νησιά πρέπει να τα αποστρατιωτικοποιήσουν. Η Ελλάδα αγνοεί αυτή την υποχρέωση και αποφεύγει να συναντηθεί μαζί μας. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν μπλοκάρει και την οδό του διεθνούς δικαστηρίου. Αφού δηλώνεις ότι υποστηρίζεις το διεθνές δίκαιο, γιατί αποφεύγεις τις συναντήσεις και το δικαστήριο;», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του CNN Turk.

Επίθεση κατά των Αμερικανών

Στη συνέχεια, τα έβαλε και με την Ουάσιγκτον. «Είναι απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν τόσο πολλά οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε νησιά όπως η Σάμος και η Λέσβος», είπε ο Ερντογάν παραδεχόμενος την κατασκοπεία ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, πήγε ένα βήμα πιο μπροστά και ισχυρίστηκε ότι «τα αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν» ενώ μέτρησε εννιά αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Η προσδοκία μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μην οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς την Ελλάδα και να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Εμμονές με την Κύπρο

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. «Δεν έχει καμία εξήγηση, ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς τη χρονική συγκυρία. Η Αμερική που παραβλέπει ή και ενθαρρύνει τα βήματα του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αυτό το βήμα θα ανοίξει τον δρόμο για ανταγωνισμό εξοπλισμών στο νησί», απειλώντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τους 40.000 στρατιώτες που παράνομα έχει εγκαταστήσει στα Κατεχόμενα.

Της συνέντευξης είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Ελλάδα να βρίσκεται για πρώτη φορά στην ατζέντα ως βασικό θέμα. Από το ανακοινωθέν δεν έλειπαν οι χυδαίες αναφορές και οι απειλές. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας», ανέφερε η προκλητική ανακοίνωση, ενώ κατηγορούσε την Αθήνα για «σαμποτάζ» σε νατοϊκές ασκήσεις, επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στις προβοκάτσιες και τα fake news περί παρενοχλήσεων τουρκικών και συμμαχικών αεροσκαφών.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό τη βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», απάντησε η Αθήνα, τονίζοντας ότι «δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL