, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διδακτική η γαλλική κάλπη αρκεί να πάρουμε τα μαθήματα

PHOTO AFP

Οι καιροί είναι πονηροί και οι δυνάμεις που επενδύουν στο χάος αντί στην κανονικότητα, στην αναταραχή αντί στα ήρεμα νερά, καραδοκούν.

Της: ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

«Το φαινόμενο της Γαλλίας είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του (συνέντευξη στο Capital.gr), αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του παράγοντα της αποχής για το τελικό αποτέλεσμα και εντέλει για το μέλλον στη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της ΕΕ.

Σε αυτήν τη φράση πιθανότατα βρίσκεται και το «κλειδί» των αποφάσεων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει με τη μέχρι σήμερα πορεία του ότι αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών, πολύ πριν αυτά εμφανιστούν στον ορίζοντα. Για αυτό και είχε κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πιθανότητα ενίσχυσης των άκρων, σε μια καθοριστική και κρίσιμη στιγμή παγκοσμίως, όσο και για το πού μπορεί να οδηγήσει η γενικευμένη απαξία με την οποία μπολιάζουν συστηματικά τις κοινωνίες οι δυνάμεις του λαϊκισμού.

Η ιστορία της Γαλλίας είναι διδακτική. Αρκεί να θέλουμε να πάρουμε τα μαθήματα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ηγέτης που οραματίστηκε να ηγηθεί της πολιτικής ατμομηχανής της Ευρώπης στη μετά Μέρκελ εποχή, κέρδισε την ακροδεξιά αντίπαλό του Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, προσφέροντας μια ανάσα ανακούφισης στους ανά τη Γηραιά Ήπειρο λογικούς και μετριοπαθείς πολίτες. Στον πρόσφατο, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όμως, η κατάσταση μεταβλήθηκε άρδην. Η Λεπέν αύξησε θεαματικά τη δύναμή της, ενώ ο ηγέτης της ακραίας Αριστεράς Μελανσόν αναδείχθηκε σε επικεφαλής της γαλλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το χειρότερο: Η γαλλική δημοκρατία κινδυνεύει και το χάος παραμονεύει στη χώρα.

Αν απαντηθεί επαρκώς και στέρεα το γιατί οδηγήθηκε η Γαλλία σε αυτή την εξέλιξη, τότε τα συμπεράσματα μπορεί να μετατραπούν σε χρήσιμα εργαλεία για όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που μοιράζονται ανάλογα οράματα με τον Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιδίωξε και πέτυχε την επανεκλογή του ως εκφραστής μιας νέας πολιτικής πρότασης, αποχαρακτηρισμένης πολιτικά, επί της ουσίας. Έξω από τις κομματικές περιχαρακώσεις. Βρέθηκε, ωστόσο, αντιμέτωπος με ένα ανθρώπινο ποτάμι εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι, βουλιάζοντας στα προβλήματα της καθημερινότητας, τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, τη φτώχεια και τον κοινωνικό απομονωτισμό, ουδόλως ενδιαφέρονται για εμπνευσμένα οράματα και εθνικές στρατηγικές.

Για αυτό και απείχαν -ένας και πλέον στους δύο Γάλλους δεν πήγε στις κάλπες- από την εκλογική διαδικασία, την οποία εκλαμβάνουν ως ελιτίστικη και ως εκ τούτου άχρηστη και αποκρουστική, με αποτέλεσμα η σημαντικότερη στη σημερινή συγκυρία του πολέμου ευρωπαϊκή χώρα να είναι αντιμέτωπη με την απόλυτη αβεβαιότητα.

Ποιοι ικανοποιήθηκαν από αυτήν τη δραματική εξέλιξη;

Κατά κύριο λόγο, η Μαρίν Λεπέν, η οποία πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ακροδεξιάς και ταυτόχρονα, και σημαντικότερο, απενοχοποίησε την Ακροδεξιά στη συνείδηση της γαλλικής κοινής γνώμης με το «κατασκεύασμα» ότι η απώλεια της πλειοψηφίας από τον Μακρόν είναι ήττα της παγκοσμιοποίησης!

Δεύτερον, ο Μελανσόν, διότι επένδυσε στη λογική της ακυβερνησίας και του χάους και του βγήκε. Απολύτως αδιάφορος για το πού μπορεί να οδηγήσει η μη κανονικότητα που εδραιώθηκε στη Γαλλία από το βράδυ των εκλογών.

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης διέκρινε ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών πίσω από το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης. Βεβαίως, ο Μακρόν είναι ο ηγέτης που μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη πρότειναν και πέτυχαν την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε στην αιχμή της προσπάθειας για οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και φυσικά, είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που στηρίζει πιο καθαρά και χωρίς περιστροφές την Ελλάδα έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών επιθέσεων.

Ορθώς, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τη σημασία των γαλλικών εκλογών, κυρίως ως προς το σκέλος της αποχής. Οι καιροί είναι πονηροί και οι δυνάμεις που επενδύουν στο χάος αντί στην κανονικότητα, στην αναταραχή αντί στα ήρεμα νερά, καραδοκούν. Το μάθημα δόθηκε. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και ημών των ιδίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.