, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Δικαστήριο διέταξε την Ολλανδία να βελτιώσει τα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να βελτιώσει τις συνθήκες σε κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε πως οι ευάλωτοι πρόσφυγες δεν θα πρέπει πλέον να στεγάζονται εκεί.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν πως κάθε αιτών άσυλο που παρουσιάζεται σε ένα κυβερνητικό κέντρο στην Ολλανδία πρέπει να αποκτά αμέσως “έναν εσωτερικό χώρο για ύπνο, φαγητό, νερό και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής”.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε προσφύγει κατά του ολλανδικού κράτους τον Αύγουστο όταν εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή ιατρική φροντίδα, επειδή δεν υπήρχε χώρος στα κυβερνητικά κέντρα ασύλου.

Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο παρουσιάζονται στο κύριο κέντρο υποδοχής στην Ολλανδία για αιτούντες άσυλο στη βόρεια πόλη Τερ Άπελ κάθε μέρα. Ο Λέναρτ Βεγκεουίς, εκπρόσωπος της κυβερνητικής Κεντρικής Υπηρεσίας για την Υποδοχή Αιτούντων Άσυλο, που εποπτεύει τα κέντρα αυτά, δήλωσε στο Reuters πως κατάφερε να βρει κρεβάτια για όλους τις τελευταίες ημέρες.

Στα τέλη Αυγούστου, ένα μωρό τριών μηνών πέθανε στο υπερπλήρες κέντρο ασύλου στο Τερ Άπελ προκαλώντας κατακραυγή στην Ολλανδία. Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν τον θάνατο του μωρού αλλά έχουν πει πως το προκαταρκτικό συμπέρασμά τους είναι πως δεν διαπράχθηκαν εγκληματικές ενέργειες.

Η Ολλανδία φιλοξενεί τώρα περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο σε κέντρα υποδοχής, δήλωσε o εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ετιέν Μπούις στο Reuters. Ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση μελετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο, οι δικαστές αποφάσισαν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να στεγάζει εκεί ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

Οι ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν οικογένειες με μικρά μωρά, ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που χρειάζονται ιατρική ή ψυχιατρική βοήθεια, πρέπει να στεγάζονται σε ειδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να παρέχουν τη βοήθεια που χρειάζονται, δήλωσαν οι δικαστές.