«Δηλητηριώδης η συμπεριφορά του Ερντογάν»
Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με φόντο τα προγράμματα των τουρκικών F-16, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στις HΠΑ για το αν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται πλέον σύμμαχος, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την παραμονή της γειτονικής χώρας στη νατοϊκή συμμαχία.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον (μικρή φωτό) δημοσίευσε άρθρο-κόλαφο κατά της Τουρκίας στην έγκριτη «Wall Street Journal» με τίτλο «Το εκλογικό μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον Τούρκο πρόεδρο αλλά και συμβουλεύοντας τις χώρεςμέλη της Συμμαχίας να εξετάσουν σοβαρά την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως λέει, «ο Ερντογάν έχει δηλητηριώδη συμπεριφορά». Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει ο Τζον Μπόλτον στο σκληρό κείμενό του κατά της Τουρκίας:
1. Η Τουρκία δεν ενεργεί ως σύμμαχος Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκινάει το άρθρο λέγοντας ότι «με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τιμόνι η Τουρκία είναι και πάλι “ο ασθενής της Ευρώπης”». Όπως λέει, “η απόδοση του κ. Ερντογάν έχει υπάρξει σταθερά διχαστική και επικίνδυνη. Οι πολεμικές περιφερειακές πολιτικές του ήταν εξίσου επικίνδυνες, από την ανατροπή βασικών στοιχείων του μετα-οθωμανικού κοσμικού Συντάγματος της Τουρκίας έως τον επανειλημμένο συμβιβασμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομικής της σταθερότητας. Η Τουρκία είναι μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αλλά δεν ενεργεί ως σύμμαχος».
2. Η Δύση να εξετάσει την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ Ο Τζον Μπόλτον συνεχίζει συμβουλεύοντας τη Δύση να λάβει μέτρα «για να διασφαλίσει ότι η εγχώρια αντιπολίτευσή του θα κλονιστεί δίκαια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Για να γίνει αυτό, η Συμμαχία θα πρέπει να θέσει την ένταξη της Άγκυρας προ των ευθυνών της. Η εξέταση της αποβολής τώρα θα επιτρέψει στη Συμμαχία να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξής της και να τονίσει -τόσο στους Τούρκους ψηφοφόρους όσο και στα μέλη του ΝΑΤΟ- τα μεγάλα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών».
3. Πώς θα γίνει η απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ Ο Τζον Μπόλτον εξηγεί ότι «ο ιδρυτικός χάρτης της Συμμαχίας δεν προβλέπει απέλαση ή αναστολή από τη Συμμαχία, αλλά η αρχή του Διεθνούς Δικαίου του rebus sic stantibus -όπως έχουν τα πράγματα τώραπαρέχει άφθονη βάση για να γίνει αυτό». Όπως λέει ο Μπόλτον, «ο κ. Ερντογάν δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος. Η χειρότερη παράβασή του τα τελευταία χρόνια ήταν η αγορά του προηγμένου συστήματος αεράμυνας S-400 της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτή η απόφαση ήταν ασύμβατη με τα υπάρχοντα αμυντικά μέτρα του ΝΑΤΟ και έθεσε σε κίνδυνο την τεχνολογία μυστικότητας F-35 της Αμερικής, απειλώντας έτσι την ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της Μέσης Ανατολής».
4. Η αντιπολίτευση μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν με τη βοήθεια της Δύσης Σε αυτό το σημείο ο Τζον Μπόλτον αναφέρεται στο πώς ο Ερντογάν προσπάθησε ξανά να χειραγωγήσει τις τουρκικές εκλογές. «Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν μια πραγματική ευκαιρία αυτήν τη φορά. Κέρδισαν σημαντικές δημοτικές εκλογές το 2019, σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Αυτό συνέβη παρά τις προσπάθειες του κ. Ερντογάν να διαφθείρει την εκλογική διαδικασία χρησιμοποιώντας διώξεις για να σακατέψει την αντιπολίτευση και καταθέτοντας ψευδείς κατηγορίες εναντίον των ηγετών της, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος προσπάθησε τόσο σκληρά να νικήσει. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια παρόμοιας συμπεριφοράς αυτήν τη φορά. Ο κ. Ερντογάν και οι σύμμαχοί του κατηγορούν την αντιπολίτευση για απιστία στην Τουρκία και παρενοχλούν τα λίγα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που παραμένουν στη χώρα. Ο κ. Ερντογάν είναι πιθανό να επιβάλει πρόσθετα μέτρα κατά των Κούρδων της Τουρκίας, όπως η μη χρηματοδότηση ενός από τα κύρια πολιτικά κόμματά τους (ΗDP) και η σύλληψη οπαδών του αντιφρονούντος κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν με απατηλές κατηγορίες για τρομοκρατία. Η Δύση μπορεί να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα βάζοντας στο προσκήνιο τη διπροσωπία του κ. Ερντογάν και ενθαρρύνοντας την αυξημένη διεθνή παρακολούθηση και τη δημοσίευση των τουρκικών εκλογών», αναφέρει ο Τζον Μπόλτον.
Ο διακεκριμένος Αμερικανός αναλυτής και πρώην διπλωμάτης υποστηρίζει ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και εξωτερικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι ο κ. Ερντογάν θα ηττηθεί στις εκλογές αν η διαδικασία είναι ελεύθερη και δίκαιη και η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά ενωμένη για να διεξαγάγει μια αποτελεσματική εκστρατεία και εκτιμά ότι «θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον Τούρκο πρόεδρο να ανατρέψει την ψηφοφορία αν το ΝΑΤΟ επιστήσει τη διεθνή προσοχή στην απειλή της αποπομπής της Τουρκίας από τη Συμμαχία».
Ο Τζον Μπόλτον κλείνει το άρθρο του λέγοντας πως «και αν ο κ. Ερντογάν καταφέρει να “κλέψει” τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει πλέον την πολυτέλεια να αγνοεί τη ζημιά που προκάλεσε (σ.σ.: ο Ερντογάν) στη Συμμαχία και τα μέλη της. Το να εξετάσουμε σοβαρά την αποπομπή της Τουρκίας ή την αναστολή της συμμετοχής της είναι προφανώς μια σοβαρή υπόθεση. Αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν μόνο αν η Συμμαχία αποτύχει να αντιμετωπίσει τη δηλητηριώδη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL