, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Δημοψήφισμα κάτω από απειλές και εκβιασμούς…

Με ρωσικές απειλές και εκβιασμούς άρχισαν χθες στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τα στημένα δημοψηφίσματα για την απόσχιση και την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Δύση και ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το αποτέλεσμα, ενώ ακόμη και η σύμμαχος του Πούτιν, η Λαϊκή Κίνα, εμφανίζεται αντίθετη, λέγοντας ότι τάσσεται «υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απειλές του Κρεμλίνου για χρήση πυρηνικών όπλων αλλά και η «μεγάλη φυγή» νεαρών Ρώσων, που εγκαταλείπουν μαζικά με αεροπλάνα και αυτοκίνητα την πατρίδα τους για να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση. Το νέο σύνθημα στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, στις οποίες έχουν συλληφθεί ήδη 1.300 πολίτες, είναι τα εξής: «Να πάει ο Πούτιν στο μέτωπο» και «Δεν πάω στην επιστράτευση για τον τάφο».

Τάζοντας χρήματα και ρωσικά διαβατήρια, παράλληλα με απειλές ότι όσοι ψηφίσουν κατά της απόσχισης θα χάσουν τη δουλειά τους, οι ρωσικές Αρχές κατοχής ξεκίνησαν πόρτα πόρτα με φορητές κάλπες τα ψευτοδημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Αυτές οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη, μοναδική μέρα που θα στηθούν κανονικές κάλπες σε εκλογικά κέντρα.

Τι περιμένει ο Πούτιν

Το Κίεβο θεωρεί ότι δεν θα αλλάξει τίποτα μετά τα δημοψηφίσματα και ότι οι δυνάμεις του θα απελευθερώσουν εντέλει αυτές τις επαρχίες, παρόλο που θα αποκαλούνται πλέον ρωσικές.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι προσαρτώντας ένα επιπλέον 15% της ουκρανικών εδαφών (έκταση ίση με εκείνη της Πορτογαλίας) θα μπορεί να ισχυριστεί ότι υπερασπίζεται «εδάφη της», που αποτελούν στόχο όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν ελπίζει ότι κατόπιν της προσάρτησης η Δύση δεν θα εγκρίνει τα όπλα της να χρησιμοποιούνται σε περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί ρωσικές, καθώς μάλιστα δήλωσε ότι «δεν μπλοφάρει» και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ακόμη και πυρηνικά όπλα, για να «προστατεύσει το ρωσικό έδαφος».

Δείχνοντας ότι δεν πτοείται, το Κίεβο ανακοίνωσε χθες την κατάληψη μιας ακόμη τοποθεσίας στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ η ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την εμπόλεμη Ουκρανία δήλωσε ότι έχει στοιχεία για «φρικαλεότητες» εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους, τεκμηριώνοντας περιπτώσεις βιασμών, βασανιστηρίων και παράνομης κράτησης παιδιών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL