, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Drones made in China πάνω από την Ουάσιγκτον!

Κατασκοπεύουν οι Κινέζοι τον… Λευκό Οίκο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν πάνω από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ; Σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Αμερικής και Λαϊκής Κίνας, το Politico αποκαλύπτει ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κάνουν όντως λόγο για εκατοντάδες drones κινεζικής κατασκευής που έχουν εντοπιστεί σε περιορισμένο εναέριο χώρο πάνω από την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες.

«Πρόκειται για πτήσεις που ανησυχούν τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν ένα ισχυρό, νέο μέσο κατασκοπείας από το Πεκίνο», αναφέρει το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα θεωρούμενα ως «drones αναψυχής» που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI και τα οποία υποτίθεται ότι έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένους γεωγραφικούς περιορισμούς για να τα κρατούν μακριά από ευαίσθητες τοποθεσίες, χειραγωγούνται πολύ εύκολα από τους χρήστες με απλές παρακάμψεις ρυθμίσεων ώστε να πετούν πάνω από ζώνες απαγόρευσης.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ έχουν παραδώσει διαβαθμισμένες ενημερώσεις στις επιτροπές Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου και Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την εξέλιξη αυτή, όπως δήλωσαν στο Politico άτομα που είχαν πρόσβαση σε αυτές τις ενημερώσεις για τους κινδύνους περί κινεζικής κατασκοπείας.

Ανησυχεί το Κογκρέσο

Εκτιμάται ότι προς το παρόν τα σμήνη των drones δεν κατευθύνονται απευθείας από την κινεζική κυβέρνηση. Αλλά οι τόσες παραβιάσεις από τους χρήστες δείχνουν ότι τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για κατασκοπεία. Το Κογκρέσο συζητά ήδη την ανάγκη για παρακολούθηση των εναέριων οχημάτων ως «πιθανών απειλών για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με το Politico, δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει την απειλή των drones, που κατασκευάζονται από την DJΙ, εταιρεία που χρηματοδοτείται από επενδυτικές οντότητες που ανήκουν στην κινεζική κυβέρνηση – γεγονός που η DJI προσπάθησε να αποκρύψει. Και η ευκολία με την οποία ερασιτέχνες χρήστες μπορούν να αποφύγουν τους περιορισμούς πτήσης σημαίνει ότι οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας ή άλλοι αισθητήρες των drones θα μπορούσαν επίσης να παραβιαστούν για συλλογή πληροφοριών και κατασκοπεία.

«Οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν με προέλευση την Κίνα ή κινεζικές εταιρείες ενέχει πραγματικό κίνδυνο να αξιοποιηθεί τόσο τώρα όσο και σε περίοδο συγκρούσεων», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών των ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL