Δυτική ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παράνοια
Στο «άρμα» των ακραίων προκλήσεων ανέβηκε και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταλάβει ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη η Τουρκία να αυξήσει την πίεση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας ένα πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες, μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν», υποστήριξε ο Κιλιντσάρογλου και απευθυνόμενος στον Ερντογάν, είπε: «Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά και θα σε στηρίξουμε».
Το αν πρόκειται για πολιτική μπλόφα, ώστε να χτυπήσει τον Τούρκο πρόεδρο εκεί που «πονάει» περισσότερο, δηλαδή στα Ελληνοτουρκικά, ή αν πράγματι ο Κιλιντσάρογλου θέλει να πάει χέρι χέρι με την αναθεωρητική γραμμή της Άγκυρας μένει να φανεί, πάντως η κλιμάκωση στη ρητορική των Κεμαλιστών προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Και αυτό, διότι από τους ίδιους πολιτικούς κόλπους προέρχεται και ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία και δεν είναι άλλος από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, είναι ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου στην Τουρκία, θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή διεκδικητική γραμμή στα Ελληνοτουρκικά.
Έμπειροι αναλυτές, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η πρόκληση Κιλιντσάρογλου να στοχεύει στο να εκθέσει τον Τούρκο πρόεδρο στο εσωτερικό της χώρας, αφού συχνά οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια και ατολμία στα Ελληνοτουρκικά. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εκτιμά ότι όσο πλησιάζουμε στο 2023, που είναι η χρονιά εκλογών για την Τουρκία, τόσο το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης των γειτόνων.
Ομοβροντία για τις προκλήσεις
Την ίδια ώρα, βέβαια, η Άγκυρα δέχεται απανωτά «χαστούκια» από τη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο του «νταή» που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί ρητά υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. «Η επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους» καταλήγει. Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», τόνισε η αμερικανική διπλωματία. Την «ομοβροντία» απέναντι στην Άγκυρα συμπλήρωσαν οι ανακοινώσεις του Βερολίνου και του Παρισιού που τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL