, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΕ: Να απαγορευθεί η καταστροφή υφασμάτων που δεν πωλούνται συμφώνησαν οι «27»

Να απαγορευθεί η καταστροφή υφασμάτων που δεν έχουν πουληθεί, ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα μέσω μεγαλύτερης επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, συμφώνησαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της απόφασης των χωρών της ΕΕ για τα υφάσματα είναι η μείωση των απορριμμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Άλλωστε, η κατανάλωση υφασμάτων στην Ευρώπη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Περίπου 5,8 εκατ. τόνοι υφασμάτων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, περίπου 11 κιλά ανά άτομο, με πολλά από αυτά να καταλήγουν στη χωματερή ή να αποτεφρώνονται.

Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον κανονισμό Ecodesign for Sustainable Products προτού γίνει νόμος.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν πως η απαγόρευση καταστροφής ενδυμάτων που δεν έχουν πουληθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, αντί να περιμένουν από την Επιτροπή να διενεργήσει αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως η καταστροφή καταναλωτικών προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί, όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης, γίνεται ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη την ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των online πωλήσεων.

Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, θα έχουν μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα εξαιρεθούν.