, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

ΕΕ: Βαλκάνιοι «Εσκομπάρ» ελέγχουν τα ναρκωτικά

Μαφιόζοι από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν απλώσει τα… δίχτυα τους στις αγορές των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σύγχρονοι «νονοί» κινούνται υπόγεια και κερδίζουν εκατομμύρια τον χρόνο από το εμπόριο του… θανάτου με θύματα εκατομμύρια εξαρτημένους χρήστες, οι οποίοι πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να χάσουν τη ζωή τους.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΑΛΛΑΡΗ

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα εγκληματικά δίκτυα στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν γίνει βασικοί παράγοντες στις αγορές ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνουν χρυσές δουλειές.

Οι επιχειρήσεις των ναρκωτικών φαίνεται πως πλέον έχουν… υπερκέρδη και ελέγχουν πρόσωπα και καταστάσεις σε αρκετά σημεία σε όλα τα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η έκθεση έδειξε ότι η στρατηγική γεωγραφική θέση χωρών όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ναρκωτικά, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έχουν επιταχύνει τις επιχειρήσεις εγκληματικών ομάδων.

Στρατολογούν μετανάστες

«Ορισμένες χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε διαδρομές διακίνησης που περνούν από τα Δυτικά Βαλκάνια πριν από την επανείσοδό τους στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ροές εμπορίας μπορεί να είναι περίπλοκες», αναφέρει η υπηρεσία στην έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης περιφερειακής μελέτης που διεξήχθη μεταξύ 2019 και 2022. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετά μεγάλες ομάδες μεταναστών από τις περιοχές αυτές αποτελούν μια σημαντική «δεξαμενή» προσωπικού. Τα συγκεκριμένα άτομα αρκετές φορές είναι ευάλωτα, οι διακινητές μπορούν να τα εκμεταλλευτούν ή να τα στρατολογήσουν εύκολα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως έχουν μεταναστεύσει και αντιμετωπίζουν αρκετά δύσκολες συνθήκες ζωής στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί, με αποτέλεσμα να στρέφονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπλέον, το EMCDDA επισημαίνει τη διαπιστωμένη επιχειρησιακή παρουσία ομάδων των Δυτικών Βαλκανίων στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ είναι σημαντικά για τη διανομή και την εισαγωγή ναρκωτικών στην ΕΕ. Επιπλέον, η ίδια έκθεση αναφέρεται και στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες χώρες είναι επίσης σημαντικές τοποθεσίες για αυτές τις ομάδες στις αγορές κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης στην Ευρώπη.

Χρησιμοποιούν drones και κάνουν κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι αυτά τα δίκτυα, που θυμίζουν μαφία, έχουν επίσης υιοθετήσει την πιο πρόσφατη διαθέσιμη τεχνολογία για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγής ναρκωτικών, της διακίνησης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η τεχνολογία περιλαμβάνει έναν αρκετά σύνθετο εξοπλισμό για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, drones ή χρήση κρυπτονομισμάτων και κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην έκθεση, τόσο τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και οι χώρες της ΕΕ χρησιμεύουν ως καταφύγιο για εγκληματίες που κρύβονται από αντίπαλες εγκληματικές ομάδες ή τις αρχές επιβολής του νόμου. «Μέλη ιταλικών και τουρκικών εγκληματικών δικτύων φέρεσςται να καταφεύγουν στα Δυτικά Βαλκάνια για να μην πέσουν στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL