12:22, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

ΕΕ: Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία και Μοδλαβία

Oι ηγέτες της ΕΕ αποδέχθηκαν την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Πέμπτης.

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» , ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, πρόσθεσε «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Αν και η Ουκρανία και η Μολδαβία θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερο από μια δεκαετία για να ενταχθούν, η απόφαση σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είναι ένα συμβολικό βήμα που σηματοδοτεί τις προθέσεις της ΕΕ.