, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ειρηνευτικό τετ – α -τετ Μπάιντεν Πούτιν;

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις ΗΠΑ και Ρωσίας για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων «υπό όρους» προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε πολλούς να αναρωτηθούν αν επίκειται συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ή πρόκειται για «διπλωματικό παιχνίδι» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν,αν αναζητεί πράγματι έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται «υπέρ μιας διπλωματικής λύσης με διαπραγματεύσεις, μόλις η Ουκρανία θέσει τους όρους της για συμφωνία».

«Ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ΝτμίτριΠεσκόφ μια μέρα μετά τη δήλωση Μπάιντεν περί ενδεχόμενης συνάντησης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι «η διπλωματία είναι η πλέον προτιμητέα επιλογή», αλλά «η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τα νέα εδάφη» (που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους στην Ουκρανία) και η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο «δυσχεραίνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

«Τι είπε στην ουσία ο Μπάιντεν; Ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανές μόνο μετά την αποχώρησή μας από την Ουκρανία. Δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τους όρους των ΗΠΑ», τόνισε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία προσάρτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου τέσσερις ουκρανικές περιοχές, αποκτώντας παράνομα τον έλεγχό τους. Αλλά εννέα μήνες μετά την εισβολή η Μόσχα έχει χάσει πάνω από τη μισή έκταση των κατεχομένων εδαφών.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία είναι ο απαράβατος όρος του Κίεβου, που επιμένει ότι ο στρατός του θα απελευθερώσειόλα τα κατεχόμενα εδάφη αλλά και την Κριμαία.

Η θέση του ΝΑΤΟ

«Είναι σαφές και εμμένουμε σε αυτό ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο». Κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε χθες ο γγ της Συμμαχίας ΓενςΣτόλτενμπεργκ.

«Ένα είναι ξεκάθαρο, μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ πιο πέρα θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και με την προμήθεια των απαραίτητων όπλων»,τόνισε ο καγκελάριος της Γερμανίας ΌλαφΣολτς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.