, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Εκλογές στην Τουρκία: Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας MetroPOLL για τα εσωτερικά της Τουρκίας δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών από όλους τους υποψηφίους που θα σταθούν απέναντί του, αλλά, παρ’ όλα αυτά, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφανίζεται ως ο μόνος «ηγέτης» που μπορεί να βγάλει την Τουρκία από την κρίση…

Ενώ ο Ερντογάν πηγαίνει στις εκλογές σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο ίδιος, παραδόξως μπορεί να θεωρηθεί ως ο μόνος ηγέτης που μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι συνολικά η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν μπορεί να βρει μια περπατησιά που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, καθώς οι εθνικιστικές κορόνες που εκτοξεύει εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν μάλλον λειτουργούν υπέρ του ως βούτυρο στο ψωμί του. Ο Τούρκος πρόεδρος με τούτα και με εκείνα έχει καταφέρει να στρέψει την πολιτική ατζέντα από τα οικονομικά προβλήματα στα εθνικά, συγκεκριμένα στην αναθεωρητική επέκταση της χώρας του προς δυσμάς. Για αυτό τον λόγο και οι δημοσκοπήσεις προσπαθούν να μετρήσουν ή να ζυγίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσέλθουν οι Τούρκοι στις κάλπες.

Αυτό που σίγουρα τρομάζει τον Ερντογάν και αυξάνει κατακόρυφα τη ρητορική του είναι βεβαίως τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν να χάνει με οποιονδήποτε αντίπαλο στον 2ο γύρο, ακόμη και με τον Κιλιντσάρογλου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του τουρκικού «Τ24», η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL πραγματοποίησε τη σφυγμομέτρηση σχετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κλιμακώνεται.

Στην ερώτηση προς τους Τούρκους πολίτες «Πιστεύετε ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον τελευταίο μήνα αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ατζέντας για τις εκλογές;» το 51,5% απάντησε «ΝΑΙ» και το 26,2% απάντησε «ΟΧΙ». Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των Τούρκων (51,5%) πιστεύει ότι η ένταση με την Ελλάδα είναι προεκλογική τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στην ερώτηση «Είναι φίλος ο ελληνικός λαός ή εχθρός;» το 64% απάντησε ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάγνωση των αποτελεσμάτων μιας τέτοιας δημοσκόπησης προφανώς κρύβει «παγίδες», αφού μπορεί να δείχνει ότι ο τουρκικός λαός αντιλαμβάνεται τα πολιτικά τερτίπια του Ερντογάν, ο οποίος πουλάει «τρόπαια» αναθεωρητισμού και αύξησης συνόρων, όμως έχει παρασύρει προς αυτή την κατεύθυνση όλο το πολιτικό σύστημα στη γείτονα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως θετική εξέλιξη, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι και οι άλλοι υποψήφιοι θα μπουν σε μια διαδικασία πλειοδοσίας επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας. Αφήστε, δε, που οι περισσότεροι εκ των αντιπάλων του είναι χειρότεροι από τον Ερντογάν σε επίπεδο εθνικιστικών εξάρσεων και επιθετικής ρητορικής.

Επίσης, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Ερντογάν δεν θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, ακόμη και αν δεν καταφέρει να συντρίψει τους αντιπάλους του. Είναι πιο εύκολο να τους απορροφήσει μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ειδικά όσους σήμερα χρησιμοποιεί ως… λαγούς για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Αφήστε που οι περισσότεροι είναι χειρότεροι από τον Ερντογάν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL