, Κυριακή
18 Μαΐου 2025

search icon search icon

Νέος Πάπας ο Ρομπέρ Φ. Πρέβοστ με όνομα Λέων 14ος: «Ο Θεός αγαπά τον καθένα μας χωρίς όρους»

Ο Ρομπέρ Φράνσις Πρεβόστ εξελέγη νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιλέγοντας το όνομα Λέων 14ος και σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή ως ο πρώτος Αμερικανός που αναλαμβάνει τον παπικό θρόνο.

Το πρώτο του μήνυμα

Κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως Πάπας, ο Λέων ΙΔ΄ στάθηκε συγκινημένος στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, αντικρίζοντας το πολυπληθές και ενθουσιώδες πλήθος που είχε κατακλύσει την πλατεία. «Ειρήνη σε όλους σας», είπε στα ιταλικά, υπενθυμίζοντας ότι αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αναστημένου Χριστού προς τους μαθητές Του. «Εύχομαι αυτή η ειρήνη να φτάσει στις καρδιές και τα σπίτια σας, όπου κι αν βρίσκεστε», πρόσθεσε, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά.

Ο νέος Ποντίφικας ευχαρίστησε τους καρδινάλιους για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και απηύθυνε ξεχωριστό χαιρετισμό στην Εκκλησία της Ρώμης. Ακολούθως, άλλαξε γλώσσα και, στα ισπανικά, ευχαρίστησε την πρώην επισκοπή του στο Περού, έναν τόπο όπου – όπως σημείωσε – «ένας λαός πιστός μοιράστηκε γενναιόδωρα την πίστη του».

Κάλεσε τους πιστούς να κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ευλογία εκείνου. «Ο Θεός αγαπά τον καθένα μας χωρίς όρους», είπε, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα, κατανόηση και γεφύρωση των διαφορών. Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με κοινή προσευχή προς την Παναγία και ανάγνωση λατινικού ύμνου προς τιμήν των Αγίων.

Ποιος είναι ο Πάπας Ρομπέρ Πρεβόστ

Ο Ρομπέρ Φράνσις Πρεβόστ γεννήθηκε το 1955 στο Σικάγο, σε οικογένεια με ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές ρίζες. Εντάχθηκε στο Τάγμα των Αυγουστινιανών το 1977 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1982. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα και διδακτορικό στο Κανονικό Δίκαιο από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη στη Ρώμη.

Η ιεραποστολική του δράση ξεκίνησε στο Περού, όπου υπηρέτησε για πάνω από μια δεκαετία ως εφημέριος, καθηγητής και διοικητικός υπεύθυνος. Το 2014 διορίστηκε επίσκοπος του Τσικλάγιο και το 2023 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, ένα από τα πιο σημαντικά αξιώματα στο Βατικανό. Τον ίδιο χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος τον ανέδειξε σε καρδινάλιο.

Τι σηματοδοτεί η εκλογή του

Η εκλογή του Πρεβόστ ως πρώτου Αμερικανού Πάπα αποτελεί σημαντική καμπή για την Καθολική Εκκλησία. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες καθολικές κοινότητες παγκοσμίως, η εκλογή ενός Αμερικανού Πάπα θεωρούνταν απίθανη λόγω της γεωπολιτικής επιρροής της χώρας. Ωστόσο, η μακρόχρονη ιεραποστολική του δράση στο Περού και η διπλή του υπηκοότητα (ΗΠΑ και Περού) τον καθιστούν μια φιγούρα που γεφυρώνει διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις.

Ο Πρεβόστ θεωρείται μετριοπαθής, με έμφαση στην ενότητα και τη συνεργασία εντός της Εκκλησίας. Υποστηρίζει την προσέγγιση του Πάπα Φραγκίσκου σε θέματα όπως η μετανάστευση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ διατηρεί παραδοσιακές θέσεις σε δογματικά ζητήματα.

Προκλήσεις και προοπτικές

Ως νέος Πάπας, ο Πρεβόστ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις:

  • Ενότητα της Εκκλησίας: Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών τάσεων εντός της Καθολικής Εκκλησίας.
  • Διαφάνεια και λογοδοσία: Η αντιμετώπιση των σκανδάλων και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πιστών.
  • Παγκόσμια παρουσία: Η ενίσχυση της παρουσίας της Εκκλησίας σε περιοχές όπου αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Η εκλογή του Πρεβόστ μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Καθολική Εκκλησία, με έμφαση στην παγκόσμια ενότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανανέωση της πίστης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.