13:35, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Ενιαίο μέτωπο κατά των τουρκικών προκλήσεων

Ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών παικτών, παίρνοντας το μεγαλύτερο ίσως ρίσκο στη μακρά του πολιτική διαδρομή.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Μέσα σε ένα άκρως προεκλογικό σκηνικό, με την οικονομία να καταρρέει, την ανέχεια των πολιτών να αυξάνεται δραματικά και την πίεση από κυβερνητικούς εταίρους και αντιπάλους να κλιμακώνεται, παίζει κυριολεκτικά τα «ρέστα του», διότι στο ορατό πλέον ενδεχόμενο που βγει ηττημένος από τις κάλπες στη γειτονική χώρα τον περιμένει όχι μόνο η δημόσια απομόνωση αλλά ίσως και το ειδικό δικαστήριο. Κάτι που έσπευσε να του υπενθυμίσει πρόσφατα η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, κυρία Ακσενέρ.

Εξ ου και οι συνεχιζόμενες πιρουέτες, με την προσπάθειά του αφενός να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ για το ξεπάγωμα της αγοράς από την Άγκυρα των F-16, αφετέρου να διατηρήσει ανεπηρέαστη τη στενή του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Δύο επιδιώξεις άκρως αντικρουόμενες.

Χθες σε μια ακόμη κακόγουστη φιέστα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Απντουλχαμίτ Χαν» θα αρχίσει την πρώτη του αποστολή στα ανοιχτά της Αττάλειας. Aν και προειδοποίησε πως αυτό είναι «το πρώτο βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο», η επιλογή να στείλει το γεωτρύπανό του -σε πρώτο σταθμό, έστω- σε τουρκικά ύδατα έχει τη σημασία του.

Για τον Τούρκο πρόεδρο η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις στρατηγικές του επιδιώξεις. Γνωρίζει ωστόσο καλύτερα από τον καθένα ότι η Δύση, με πρώτες τις ΗΠΑ, έχουν εκφράσει -και θα το πράξουν και τώρα, αν απαιτηθεί- την απόλυτη αντίθεσή τους σε μια ακόμη εστίαση έντασης στην περιοχή.

Βεβαίως, αυτό δεν τον φρέναρε από το να απειλήσει ότι «ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που κρατούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που μας ανήκει δικαιωματικά στη Μεσόγειο». Ωστόσο, άλλο οι λεκτικοί λεονταρισμοί και άλλο η πρόκληση στο πεδίο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και εγρήγορση την προαναγγελθείσα κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους συμμάχους μας, στους οποίους το προηγούμενο διάστημα έχει εξηγήσει με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες το παράλογο των τουρκικών ισχυρισμών και κυρίως τον κίνδυνο που αυτές υποκρύπτουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

H Αθήνα έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι, σε περίπτωση κλιμάκωσης από τον Ερντογάν στο πεδίο, η αντίδραση δεν θα είναι μεμονωμένη αλλά ευρεία και ηχηρή.

H Toυρκία από την πλευρά της, όσο και αν επιμένει επιθετικά, δεν παραγνωρίζει ούτε τη διεθνώς αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας ούτε πολύ περισσότερο την εντυπωσιακή αμυντική θωράκιση που συντελέστηκε στη χώρα επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη – κόντρα στην επίμονη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Πλέον με συστηματική και κοπιώδη προεργασία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει ούτε ένας Ευρωπαίος ή διεθνής παράγοντας που να μη γνωρίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε επανειλημμένως να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ με εμπρηστική ρητορική και αποσταθεροποιητικές ενέργειες ως μέρος της εγωιστικής, στενόμυαλης στρατηγικής του να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας.

Επίσης, πλέον άπαντες έχουν εμπεδώσει ότι ένας πραγματικά αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν απειλεί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, με πόλεμο, δεν αγοράζει ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 που απειλούν την αρχιτεκτονική ασφάλειάς μας και δεν εκμεταλλεύεται την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Αν απαιτηθεί -που όλοι απευχόμαστε- τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι όσα διατυπώνουν με λόγια μπορούν να τα υπερασπιστούν και με πράξεις. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτό που λένε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ισχύει για κάθε ρεβιζιονιστική δύναμη που σκοπεύει να ξαναγράψει την ιστορία, να παραβιάσει την κυριαρχία του γείτονά της και να αλλάξει βίαια σύνορα μέσω εκφοβισμού και ξεκάθαρων απειλών πολέμου.

Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης από την Άγκυρα, το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL