, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επανάσταση μέχρι τέλους…

«Θα ήθελα να συλλυπηθώ την οικογένεια Αμινί για την απώλειά τους. Όλοι μας από όποιο μέρος και αν είμαστε θα στηρίζουμε την επανάσταση. Όλος ο κόσμος στηρίζει τις γυναίκες του Ιράν. Η Μάχσα Αμινί είναι αδερφή μας».

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Μια οικογένεια προσφύγων από το Ιράν μιλάει στην «Political», λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, που έγινε σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας στο Ιράν, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων, με αρκετούς νεκρούς έως σήμερα.

Η Μάριαμ μαζί με τον σύζυγό της Μοχαμάντα Ασάν μένουν τα τελευταία χρόνια μαζί με τα δυο τους παιδιά στη Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και οι δυο ξεκαθαρίζουν με δηλώσεις τους πως ο αγώνας που δίνουν οι συμπατριώτες τους είναι ένας αγώνας με δίκαια αιτήματα. «Οι συμπατριώτες μου πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί. Στην πραγματικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να μείνει όρθιο. Ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», μας είπε η Μάριαμ.

Επιπρόσθετα, ο σύζυγός της τόνισε στην «Political» ότι ήταν για αρκετά χρόνια πολιτικός κρατούμενος στην Τεχεράνη καθώς είχε συλληφθεί ως αντικαθεστωτικός: «Η πατρίδα μου είναι η μητέρα που σκοτώνει τα παιδιά της. Ο θάνατος εκεί είναι μια κανονικότητα. Φύγαμε για να γλιτώσω τη ζωή μου. Επτάμισι χρόνια ήμουν στις φυλακές».

Αγωνιούν για τις οικογένειές τους

«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Αυτή τη στιγμή επειδή είμαστε μακριά δεν έχουμε εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί. Η αλήθεια είναι ότι το χιτζάμπ θα έπρεπε να είναι μια προσωπική επιλογή και ατομική βούληση της καθεμιάς. Η κάθε γυναίκα θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα φοράει ή όχι», τονίζουν σχετικά με το χιτζάμπ, τη μαντίλα που υποχρεούνται να φορούν όλες οι γυναίκες στο Ισλάμ. Το περιβόητο «Gasht-e-Ershad» που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Περιπολίες καθοδήγησης» και είναι ευρύτερα γνωστό ως Αστυνομία Ηθών, είναι ένα τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων του Ιράν που έχει επωμιστεί τον ενδυματολογικό έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου της μαντίλας σε δημόσιους χώρους. Αυτό το τμήμα, όπως μας λέει η Μάριαμ, επιβάλλει το χιτζάμπ.

«Αυτό που λένε ότι εκπροσωπούν το Ισλάμ, ότι επικαλούνται το Ισλάμ, αυτό δεν είναι το Ισλάμ. Αυτό είναι κοροϊδία. Δεν μπορεί μια γυναίκα δείχνοντας τα μαλλιά της να παρακινήσει έναν άντρα. Σίγουρα απέχουν πολύ από το Ισλάμ. Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει ελευθερία», τόνισε με δηλώσεις της στην εφημερίδα.

Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι μία από τις πολλές ιρανικές οικογένειες που βρίσκονται στην Ελλάδα και αγωνιούν για την τύχη των συγγενών τους που έχουν μείνει πίσω στην Τεχεράνη.

Η εξέγερση της μαντίλας πνίγεται στο αίμα…

Αποφασισμένο να καταπνίξει με τη χρήση βίας την «εξέγερση της μαντίλας», που πυροδοτήθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, εμφανίζεται το ισλαμικό καθεστώς.

Ο θάνατος της κουρδικής καταγωγής 22χρονης κατά τη διάρκεια της κράτησής της προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

Οι ιρανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει 17 νεκρούς, ανάμεσά τους και πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κάνει λόγο για 36 νεκρούς. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το καθεστώς των μουλάδων δεν δείχνει καμία διάθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση.

Ο ιρανικός στρατός διεμήνυσε χθες ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα. «Αυτός οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

Χθες πραγματοποιήθηκαν αντιδιαδηλώσεις σε αρκετές ιρανικές πόλεις, με τους συμμετέχοντες να ζητούν την εκτέλεση όσων έχουν συλληφθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Όσοι προσβάλλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν» και «θάνατος στο Ισραήλ» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει υποσχεθεί ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της Αμινί, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.