04:23, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο Μεξικό

Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο ανατολικό Μεξικό, την ώρα που διπλασιάζονται οι επικρίσεις για την πολιτική του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ όσον αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας, μολονότι ο αρχηγός του κράτους επιμένει να επαναλαμβάνει ότι η βία δεν επιλύεται με τη βία.

Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς (ανατολικά), μια πολιτεία της χώρας από αυτές που σπαράσσονται περισσότερο από τη βία, ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία.

Τα θύματα «ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας», στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Φρουρά, σώμα ασφαλείας που ίδρυσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2018.

Το Μεξικό πλήττεται από κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στα καρτέλ των ναρκωτικών, με πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος Βισέντε Καλδερόν (2006-2012) είχε τότε εξαπολύσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και τις κομμάτιασε σε πιο βαριά οπλισμένους –και πιο αιμοδιψείς– πυρήνες.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.