, Σάββατο
28 Ιανουαρίου 2023

Europol: Συνελήφθησαν 8 από τους πλέον επικίνδυνους διακινητές μεταναστών

Στη σύλληψη 8 από τους πλέον επικίνδυνους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, προχώρησε η επιχειρησιακή ομάδα δράσης της Europol.

Μια επιχειρησιακή ομάδα OTF, υπό την ηγεσία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και συντονισμένη από την Europol, έβαλε στο στόχαστρο μερικούς από τους πιο επικίνδυνους διακινητές μεταναστών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η επιχείρηση της ομάδας OTF Pathfinder, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τις Κάτω Χώρες, οδήγησε στην έναρξη 39 νέων ερευνών. Την τελευταία ημέρα δράσης της ομάδας, την 1η Ιουνίου, συνελήφθησαν δύο «στόχοι υψηλής αξίας», διενεργήθηκαν 12 κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέθηκαν ποσά άνω των 80.000 ευρώ στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης:

  • Συνελήφθησαν 8 «στόχοι υψηλής αξίας» και τρεις με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (2 στην Αυστρία, 7 στη Γερμανία, ένας στην Ουγγαρία και ένας στη Ρουμανία)
  • Έγιναν 127 συλλήψεις διαμεσολαβητών (63 στην Αυστρία, 19 στη Γερμανία, 15 στην Ουγγαρία, 25 στη Ρουμανία, 4 στην Ολλανδία και ένας στη Σερβία)
  • Εντοπίστηκαν 916 περιστατικά διακίνησης μεταναστών (600 στην Αυστρία, 262 στη Γερμανία, 26 στην Ουγγαρία, 22 στη Ρουμανία και 6 στην Ολλανδία)
  • Διενεργήθηκαν 151 έρευνες σε σπίτια (37 στην Αυστρία, 70 στη Γερμανία, 17 στην Ουγγαρία, 25 στη Ρουμανία και 2 στην Ολλανδία)
  • Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 900.000 ευρώ.

Το OTF Pathfinder, που ιδρύθηκε στην Europol τον Αύγουστο του 2021 και ξεκίνησε από τη Γερμανία, στόχευε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους διακινητές μεταναστών που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτοί οι «στόχοι υψηλής αξίας» της Europol, κυρίως Σύροι υπήκοοι, είχαν παγκόσμιες συνδέσεις στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Η Europol ήλεγξε τις βάσεις δεδομένων της και ανακάλυψε ότι αυτοί οι ύποπτοι συνδέονται ήδη με 150 έρευνες.

Από την έναρξη της δράσης της OTF Pathfinder, οι εθνικές αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει 39 νέες έρευνες που σχετίζονται με αυτά τα 14 άτομα.

Μία από αυτές τις έρευνες οδήγησε στη σύλληψη ενός από τους στόχους υψηλής αξίας από το Ιταλικό Οικονομικό Σώμα, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αλβανικής Αστυνομίας.

Μία άλλη έρευνα οδήγησε στη σύλληψη 18 υπόπτων στη Ρουμανία. Οι ύποπτοι χρέωναν μεταξύ 4.000 και 10.000 ευρώ, παρά το ότι διακινούσαν και φιλοξενούσαν μετανάστες σε εξαιρετικά δυσμενείς και συχνά απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι στόχοι διευκόλυναν την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 10.000 μεταναστών, οι οποίοι είναι κυρίως αφγανικής, πακιστανικής και συριακής καταγωγής, στην ΕΕ.

Η Europol διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και αναλύει μεγάλο όγκο πληροφοριών, που βοηθούν τις έρευνες των εθνικών αρχών για τη σύνδεση αυτών των διασυνοριακών εγκληματικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας και για τον εντοπισμό των δραστών και δραστηριοτήτων διακίνησης μεταναστών.

Πηγή: Europol