, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Φιέστα με απειλές από τον Πούτιν

Σε μια εθνικιστή φιέστα που στήθηκε χθες στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διατάγματα προσάρτησης τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών, όπου στήθηκαν τα ψευδοδημοψηφίσματα, και πιάστηκε χέριχέρι με τους φιλορώσους «ηγέτες», φωνάζοντας μαζί τους «Ρωσία! Ρωσία!».

Σε απάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκιυπέβαλε αίτημα «ταχείας προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ,τονίζοντας ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο παραμένει πρόεδρος της Ρωσίας ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο «νεο-τσάρος» εξαπέλυσε απειλές, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων, για την προστασία των προσαρτημένων περιοχών, τις οποίες θεωρεί πλέον ρωσικό έδαφος.

Με μια ομιλία γεμάτη εχθρότητα προς τη Δύση, ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν «δεδικασμένο» με τη χρήση πυρηνικών όπλων στη Χιροσίμα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλώνοντας έτοιμος για συζητήσεις με την Ουκρανία, αλλά μόνο «αν το καθεστώς του Κιέβου σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες», την ώρα που ο στρατός του Κιέβουπραγματοποιεί μια επιτυχημένη αντεπίθεση στα βορειοανατολικά, ενισχυμένος με δυτικά όπλα.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσάρτηση Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, και σβήνει κάθε ελπίδα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς η ενσωμάτωση αυτών των εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία δεσμεύει τονΠούτιν να τα υπερασπιστεί στο διηνεκές, με το Κρεμλίνο να παρουσιάζει πλέον τον πόλεμο σαναμυντική μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας.

Κίεβο και Δύση δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα προσαρτημένα εδάφη, ενώ οι Ουκρανοί εμφανίζονται σίγουροι ότι ο Πούτιν μπορεί να τους χτυπήσει ακόμα και με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση, με τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει«δόλια» και «θρασύτατη» την προσπάθεια της Μόσχας «να επανασχεδιάσει τα ουκρανικά σύνορα».

Στο πολεμικό μέτωπο, ρωσικός πύραυλος χτύπησε χθες κομβόι που μετέφερε πολίτες μακριά από την προσαρτημένη Ζαπορίζια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 αμάχους, ενώ οι Ουκρανοί έχουν περικυκλώσει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν στην επίσης προσαρτημένη περιοχή του Ντονέτσκ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL