, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Φλέγεται το Ιράν από την… επανάσταση των γυναικών

Διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις πήρε χθες το κύμα της οργής που σαρώνει το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης επειδή δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να κρύψει καλά τα μαλλιά της κάτω από τη μαντίλα και πέθανε ύστερα από βασανιστήρια.

Οι ταραχές γίνονται όλο και πιο πολιτικές, καθώς στην «επανάσταση των γυναικών» κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, με συνθήματα «Όχι στη μαντίλα! Ναι στην ελευθερία και την ισότητα!» συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνδρες, που φωνάζουν «Θάνατος στονΧαμενεΐ!», τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν από το 1989. 

Γυναίκες κόβουν τις κοτσίδες τους και καίνε τα χιτζάμπ, ενώ στην Τεχεράνη διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά, με τις αρχές να προχωρούν σε άγρια καταστολή.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί.

Η 22χρονη Μαχσάπέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε «σωστά» το χιτζάμπ. Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. ΟιΑρχές είπαν τώρα ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του θανάτου της, ενώ αρχικά μιλούσαν για καρδιακή προσβολή που την έριξε σε κώμα.

«Την είδα νεκρή με μώλωπες»

«Λένε ψέματα… Τους ικέτευα να τη δω στο νεκροτομείο. Όταν με άφησαν να τη δω, είχε μώλωπες…», είπε χθες ο πατέρας της Μαχσά στο BBC Persia.

Ο θάνατος της κοπέλας προκάλεσε τεράστια οργή στον πληθυσμό και τις χειρότερες διαδηλώσεις στο Ιράν από το 2019. Η Μαχσά είχε κουρδική καταγωγή και οι περισσότερες ταραχές ξέσπασαν αρχικά στα βορειοδυτικά της χώρας, αλλά τώρα έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις.

Πολλοί διαδηλωτές φωνάζουν«Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε, αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν!», καθώς εκτόςαπό τις ακραίες θρησκευτικές πρακτικές του καθεστώτος, ο κόσμος έχει εξοργιστεί και με τα οικονομικά προβλήματα, με τη φτώχεια που εξαπλώνεται και κάνει τους Ιρανούς να εξεγείρονται κατά της κυβέρνησης του 61χρονου σκληροπυρηνικού προέδρου ΕμπραχίμΡαϊσί.

«Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αντικυβερνητικό έως και αντιισλαμιστικό μέτωπο στους δρόμους και στο Διαδίκτυο του Ιράν», γράφουν οι «NewYorkTimes».