20:58, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Φτιάχνουν κλίμα στο παρά πέντε της Συνόδου

Στη δημιουργία κλίματος έντασης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει αύριο στη Μαδρίτη, επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα. Για τον σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί όλα τα διαθέσιμα «μέσα»: από ρητορικές επιθέσεις και υβριδικές απειλές μέχρι τη γνωστή τουρκική προπαγάνδα που «δουλεύει» πυρετωδώς διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Από το περασμένο Σάββατο η Άγκυρα προχώρησε στην αναβάθμιση της προκλητικής της ρητορικής με μια συντονισμένη «επίθεση» από τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιμπραήμ Καλίν. Στις απειλές πολέμου του Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι σύντομα «θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση των νησιών και… όπου πάει», πλειοδότησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανοίγοντας και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Όταν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τότε παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα από αυτά τα ζητήματα. Αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς τώρα αναφερόμαστε στη νομική βάση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947», ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Καλίν.

O εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας υπεραμύνθηκε και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν και στρατιωτική συμφωνία προκειμένου να «προστατεύσουν» τις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνει το μνημόνιο. «Αυτές οι συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται. Θα πρέπει να δείξουμε το στρατιωτικό μας βάρος για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη Λιβύη. Βλέπετε πόσο μεγάλη περιοχή μάς έδωσε αυτό το μνημόνιο», είπε ο Καλίν.

Ανακάλυψαν και… πράκτορες

Η Άγκυρα επιχειρεί να «ζεστάνει» τα νερά και με τη διασπορά fake news, όπως στην περίπτωση της σύλληψης του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδας. Οι τουρκικές Αρχές βιάστηκαν να μιλήσουν για «επιτυχία» και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επιχειρώντας να προσθέσουν ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα της Άγκυρας. Το θέμα έσπευσε να κλείσει η Αθήνα ξεκαθαρίζοντας μέσω διπλωματικών πηγών πως «η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες και έκτοτε είχε επανειλημμένως και μετ’ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες όμως ουδέποτε έδωσαν απάντηση».

Θέση στο προκλητικό κρεσέντο πήρε και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος ανέβασε τους τόνους ενόψει των προσεχών εκλογών. Ο Κιλιντσάρογλου απείλησε πως όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν κυβέρνηση «θα τους δείξουμε τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται στα νησιά».

Η ελληνική πλευρά πάντως είναι αποφασισμένη να μην παίξει το παιχνίδι της έντασης που επιδιώκει η Άγκυρα, αλλά καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις. Ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να καταγράφεται κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας. Μάλιστα, εκτός από τις υπερπτήσεις, για κάθε παραβίαση θα επιδίδεται διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ταυτόχρονα, η ελληνική διπλωματία εντείνει τον «μαραθώνιο» για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και την ανάδειξη των εθνικών θέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν, τον οποίο ενημέρωσε για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας σε επίπεδο ρητορικής αλλά και για την αναθεωρητική συμπεριφορά της που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή. Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, τονίζοντας με τη σειρά του ότι «θέλουμε να χτίσουμε μια ασφαλή και ειρηνική περιοχή και ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα σταματήσουν την επεκτατική τους πολιτική».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL