Γερμανία: Ο Σόλτς καλεί τον Ερντογάν «να ανοίξει τώρα το δρόμο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
«Είμαι σταθερά πεπεισμένος πως, εκτός από τη Φινλανδία, η Σουηδία πρέπει επίσης να καθίσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής ως νέος σύμμαχος. Και καλώ τον επανεκλεγέντα τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό, όπως αποφασίσαμε όλοι μαζί πέρυσι».
Αυτό τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ υποσχέθηκε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όμως μείωσε τις ελπίδες του Κιέβου για μια γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να δούμε με αυστηρότητα την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Σολτς απευθυνόμενος στους βουλευτές και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει παραδεχθεί η ίδια πως η χώρα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
«Γι’ αυτό προτείνω να επικεντρώσουμε στην κορυφαία προτεραιότητα (κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου) στο Βίλνιους, δηλαδή στην ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σολτς.
Το Βερολίνο και οι εταίροι του στην Ομάδα των Επτά (G7) και την Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για να προσφέρουν στο Κίεβο μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του, δήλωσε ακόμη ο καγκελάριος.
«Ο στόχος μας είναι … μια βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων και με σύγχρονα δυτικά όπλα, και η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας καθώς αμύνεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε επίσης κατά την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο πως προειδοποίησε την Κίνα στη διάρκεια συνομιλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην χρησιμοποιήσει ισχύ για να επιτύχει εδαφικές αλλαγές, ιδιαίτερα εναντίον της Ταϊβάν.
Ο Σολτς υποδέχθηκε αυτή την εβδομάδα μια μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ. Ήταν η πρώτη ενώπιος ενωπίω σύνοδος κορυφής μετά την πανδημία, σε μια περίοδο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα.
«Απορρίπτουμε σταθερά οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα δια της βίας ή του καταναγκασμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Σολτς.
«Ανησυχούμε επίσης για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κίνα», πρόσθεσε.
Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ακόμη στην ομιλία του πως η Γερμανία θα φθάσει «από την ερχόμενη χρονιά» το στόχο να αφιερώνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες, όπως ζητάει το ΝΑΤΟ.
«Θα φροντίσουμε ώστε ο ομοσπονδιακός στρατός να λάβει επιτέλους τον εξοπλισμό που έχει ανάγκη (…) δαπανώντας και πάλι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα – από την ερχόμενη χρονιά», ανακοίνωσε. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο καγκελάριος είχε αναφέρει πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2025.