, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Γιατί η Κίνα έχει εμμονή με τα lockdowns

Καθώς οι οργισμένες λαϊκές διαμαρτυρίες για τα σκληρά μέτρα του καταναγκαστικού εγκλεισμού εκατομμυρίων ανθρώπων εξαπλώνονται παίρνοντας πολιτικές διαστάσεις στο πρώτο μεγάλο κύμα αμφισβήτησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Λαϊκή Κίνα έχει τέτοια εμμονή με τα lockdowns. Πώς εξηγείται η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στον κορονοϊό, που απειλεί τώρα να «κάψει» τον αυταρχικό ηγέτη του «Κόκκινου Δράκου»;

Επιχειρώντας να δώσει απάντηση, ανάλυση του BBC τονίζει ότι οι περισσότερες χώρες χρησιμοποίησαν αυστηρούς περιορισμούς στη ζωή μας για έναν σαφή σκοπό -προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία εμβολίων κατά της Covid. Μόλις οικοδομήθηκε η ανοσία, οι περιορισμοί μειώθηκαν και η ζωή επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Η Κίνα, όμως, έχει συνειδητά επιλέξει μια αντιδημοφιλή στρατηγική ολοκληρωτικής καταστολής ή «μηδενικής Covid», η οποία προκαλεί κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως φαίνεται από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, που αγγίζουν ακόμη και το πανίσχυρο αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Σι.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να ελπίζεις ότι απλώς θα φύγει ο ιός, επομένως κάθε φορά που εμφανίζεται χρειάζονται περισσότερα lockdowns. Ακόμη και αν η Κίνα το ήθελε, η αδυναμία του προγράμματος εμβολιασμού της σημαίνει ότι η εγκατάλειψη της “μηδενικής Covid” τώρα θα οδηγούσε σε τεράστιους αριθμούς θανάτων», αναφέρει το BBC.

«Κυνηγούν» πόρτα πόρτα τους διαδηλωτές

Η Κίνα έχει αναπτύξει δικά της εμβόλια -CoronaVac και Sinopharm-, αλλά δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο. Επιπλέον, λίγοι από τους ηλικιωμένους, που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από Covid, έχουν εμβολιαστεί.

Νέες παραλλαγές, όπως η Όμικρον, εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στην Κίνα, και υπάρχει διαρκής κίνδυνος. Και αν το καθεστώς δεν σπεύσει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, μόλις έρθει νέο κύμα του ιού, κινδυνεύει από τη φρίκη των πρώτων ημερών της πανδημίας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο νεκρούς. Την ίδια ώρα, ο Σι χρησιμοποιεί άγρια καταστολή για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, με τις Αρχές να αναζητούν πόρτα πόρτα όσους συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, οι δυνάμεις ασφαλείας σταματούν περαστικούς και ελέγχουν τα κινητά τους για ύποπτο περιεχόμενο ή λογισμικό, με το οποίο παρακάμπτεται η λογοκρισία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL