, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν βιάζεται για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη σύγκρουση με τη Δύση.

«Τους επόμενους μήνες ενδέχεται τα ουκρανικά στρατεύματα να ενισχύουν τις θέσεις τους, χωρίς η Ρωσία να παραδεχθεί ότι έχει ηττηθεί, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον του Πούτιν να ολοκληρώσει σύντομα τις πολεμικές επιχειρήσεις», εκτιμά κορυφαίος Βρετανός αναλυτής, τονίζοντας ότι «σε κάποιο βαθμό θα είναι πιο εύκολο για τον Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο».

Μιλώντας στο βρετανικό Sky News, ο καθηγητής Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου Λόρενς Φρίντμαν εξήγησε γιατί δεν συμφέρει τον Πούτιν το τέλος του πολέμου: «Μόλις τελειώσει η σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ουσιαστικά να αποσύρει τις δυνάμεις του και να αναγνωρίσει ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ανόητος και μάταιος, και θα υπάρξει απολογισμός για το ποιος φταίει για την ταπεινωτική ήττα».

«Μάλλον είναι πιο εύκολο για τον Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο, ακόμα και αν δεν σημειώνει μεγάλες επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ακόμα και αν πρέπει να παραχωρήσει εδάφη (σ.σ.: όπως στη Χερσώνα). Μπορεί στη συνέχεια να ρίξει το φταίξιμο στη φύση και τον καιρό», πρόσθεσε ο Φρίντμαν.

Και συνέχισε: «Κάθε φορά που ο Πούτιν κάνει μια παραχώρηση, όπως στις συμφωνίες για τα σιτηρά ή για ανταλλαγές κρατουμένων, δέχεται επίθεση από τους σκληροπυρηνικούς εντός Ρωσίας».

Ο χειρότερος χειμώνας

«Μια δυσκολία και για τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή είναι το πολύ υγρό έδαφος και οι λάσπες που δυσχεραίνουν τις κινήσεις… Δύσκολα θα δούμε τον Πούτιν να κάνει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στον χερσαίο πόλεμο μέχρι την άνοιξη», εκτίμησε ο Φρίντμαν.

Ο «Guardian» γράφει ότι «ο Πούτιν δεν βιάζεται να τελειώσει τον πόλεμο, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για μια μακρά σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με τη Δύση… Τώρα σκοπεύει να παγώσει τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο στρατός του να ανασυνταχθεί και να εκπαιδεύσει τους 300.000 νεοσυλλέκτους μέχρι το τέλος του χειμώνα».

«Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει το κρύο σε όπλο μαζικής καταστροφής», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, τονίζοντας ότι δημιουργούνται «αήττητα καταφύγια με νερό και θέρμανση για όλους».

Για τον χειρότερο χειμώνα στο Κίεβο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μίλησε ο δήμαρχος της ήδη χιονισμένης πρωτεύουσας, ενώ οι αρχές εξετάζουν ακόμα και την εκκένωση μέρους του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL