, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Γιατί τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στην Πολωνία;

Είναι αλήθεια ότι μετά την Ουκρανία και το μέτωπο με τη Ρωσία, κάπου στο κάδρο μπαίνει και η Πολωνία, η οποία διατηρεί πολύ κακές σχέσεις με τη Μόσχα. Μάλιστα, μετά την πτώση του πυραύλου σε έδαφός της τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Η Πολωνία άρχισε να αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες από το 2,4% του ΑΕΠ στο 5%. Ο πολωνικός στρατός έχει ήδη περισσότερα άρματα μάχης και οβίδες από τον γερμανικό στρατό και πρόκειται να έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη το 2035 με 300.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τους σημερινούς 170.000 της Γερμανίας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αν η πολωνική στρατιωτική δύναμη θα μετατραπεί σε πολιτική επιρροή στην Ευρώπη, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Politico. Τώρα μάλιστα το Βερολίνο υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Βαρσοβίας να ενισχύσει την άμυνα, βλέποντας την Πολωνία ως ρυθμιστή που τη διαχωρίζει από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Στην Ουάσιγκτον ωστόσο το βλέπουν ως μια προσπάθεια της γερμανικής ηγεσίας να «ξαπλώσει σε μια αιώρα», ενώ οι υπόλοιποι «κάνουν όλη τη δουλειά». Ήδη από τον περσινό Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί: «Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού από 150.000 σε 300.000, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή του. Μετά τις αλλαγές ο πολωνικός στρατός θα γίνει ο μεγαλύτερος της ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βαρσοβία στρέφεται παράλληλα σε μεγάλες συμφωνίες εξοπλισμών με τη Νότια Κορέα για να εδραιώσει την υπεροχή της στην ηπειρωτική Ευρώπη. «Μέχρι στιγμής η Πολωνία έχει παραγγείλει όπλα αξίας 10-12 δισ. δολαρίων», δήλωσε ο Mariusz Cielma, συντάκτης και αναλυτής της Nowa Technika Wojskowa, ενός ιστότοπου ειδήσεων και αναλύσεων στρατιωτικής τεχνολογίας. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, 200 οβιδοβόλα K9 Thunder, 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA-50 και 218 εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo. Και αυτά είναι μόνο ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός.

Η μακροχρόνια δυσπιστία της Πολωνίας για καθετί ρωσικό και η βαθιά αντιπάθεια προς τη Μόσχα προφανώς πυροδοτούν ένα κλίμα ανησυχίας. Στην εμμονή της Βαρσοβίας με τη Ρωσία οφείλεται όλος αυτός ο εξοπλιστικός «οργασμός» της χώρας. Ωστόσο, το αν η στρατιωτική ισχύς της Πολωνίας θα μεταφραστεί σε πολιτική επιρροή στην Ευρώπη δεν είναι κάτι ξεκάθαρο. Η ΕΕ διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις  για τους δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος Δικαίου στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η Βαρσοβία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Δύσης στην Ουκρανία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL