, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Γκρέτα Τούνμπεργκ, ύφεση και ρύθμιση κρυπτονομισμάτων: Tι συζητήθηκε στο Νταβός

Φέτος, σύμφωνα με την Washington Post, σε αυτό το διεθνές συμβάν συμμετείχε ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών και επιχειρηματιών όλων των εποχών.

Μεταξύ αυτών παρευρέθηκαν 50 αρχηγοί κυβερνήσεων, 56 υπουργοί Οικονομικών, 19 επικεφαλείς κεντρικών τραπεζών και 35 υπουργοί Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, σημειώνει η εφημερίδα, δεν υπήρχαν ηγέτες χωρών με τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο στο Νταβός – με εξαίρεση τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, στο φόρουμ συμμετείχαν ο Τζον Κέρι – υπεύθυνος για την κλιματική ατζέντα και η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι. Ούτε ο Πρόεδρος της Κίνας επισκέφθηκε το Νταβός, όμως έστειλε αντιπροσωπεία στην Ελβετία με επικεφαλής τον Λιου Χε, αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μεταξύ άλλων αξιομνημόνευτων προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης

Στο φόρουμ ακούστηκαν πολλές ανησυχητικές προειδοποιήσεις για την επερχόμενη παγκόσμια κρίση και την επικείμενη ύφεση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε φόβο ότι το να επιτρέψουμε στις διεθνείς εντάσεις να συνεχίσουν να διασπούν την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να κοστίσει τρισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένη ανάπτυξη. Κατά τη γνώμη της, η πανδημία και η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν στην αντίληψη ότι είναι λογικό και συνετό για τις επιχειρήσεις να αποκτούν ένα σοβαρότερο απόθεμα πρώτων υλών, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποπαγκοσμιοποίηση και μια κατάσταση όπου «όλοι θα γίνουμε φτωχότεροι και λιγότερο ασφαλείς». Προέτρεψε επίσης τις παγκόσμιες ελίτ που συγκεντρώθηκαν στο φόρουμ να μην κάνουν λάθη ενόψει μιας διαφαινόμενης ύφεσης: «Φοβάμαι ότι κοντεύουμε να ζήσουμε σε έναν διχασμένο κόσμο…»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια του φόρουμ ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική της για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ είπε ότι η ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένη με τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη. «Βλέπουμε πολύ υψηλούς δείκτες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος είχε προβλέψει την κρίση του 2008, επίσης προειδοποίησε τις «ελίτ του Νταβός» σε στήλη του στο The Guardian. Κατά τη γνώμη του, ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τις πιο έντονες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές απειλές των τελευταίων δεκαετιών. Τις αποκαλεί «μεγα-απειλές» που περιλαμβάνουν υψηλό πληθωρισμό, στασιμότητα οικονομικής ανάπτυξης και νέες γεωπολιτικές απειλές που αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχρών και θερμών πολέμων. Επιπλέον, σημειώνει την απειλή νέων πανδημιών, που μπορεί να είναι δαπανηρές, καθώς και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν από αναλυτές του ίδιου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τα δύο τρίτα οικονομολόγων μεγάλων διεθνών οργανισμών αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023 και το 18% το θεωρεί «εξαιρετικά πιθανό». Επιπλέον, η έρευνα μεταξύ των CEOs της PwC, που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο του φόρουμ, αποδείχθηκε η πιο απαισιόδοξη των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Financial Times, η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ δήλωσε στο φόρουμ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκοπεύει να βελτιώσει τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2023. Εάν προηγουμένως περίμεναν ένα δύσκολο 2023, τώρα αναμένουν βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και στις αρχές του 2024. Τα θετικά στοιχεία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει η εφημερίδα, δημιούργησαν ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί ακόμη να αποφύγει την ύφεση φέτος.

Απειλή εμπορικών πολέμων

Εκπρόσωποι δυτικών χωρών στο Νταβός συζήτησαν επίσης τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος προβλέπει τη στήριξη αμερικανικών εταιρειών. Στην Ευρώπη το σχέδιο αυτό προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις, αφού, μάλιστα, κηρύσσει προστατευτικά μέτρα υπέρ των αμερικανικών εταιρειών. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα χαρακτήρισε «μεροληπτικά» απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη φόβοι ότι αυτός ο νόμος των ΗΠΑ μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με μία λευκή βίβλο της ΕΕ που επικαλείται το CNBC. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε εμπορικούς πολέμους ή πολέμους επιδοτήσεων», δήλωσε στο CNBC ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. «Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρήσουμε ανταγωνιστικές τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να σκεφτούν πώς θα αμβλύνουν τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο σε αυτές. Ο πρώην πρόεδρος της Reserve Bank of India Ραγχουράμ Ρατζάν δήλωσε στο Reuters στο Νταβός: «Η κατάσταση μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι πλούσιων χωρών. Μπορούμε να επιδοτούμε τα πάντα, – τι γίνεται όμως με τις φτωχές χώρες με περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης; Δεν τους μένει τίποτα.»

Ρύθμιση κρυπτονομισμάτων και «ηλιόλουστες περιοχές για σκοτεινές προσωπικότητες»

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για τις προοπτικές των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Φέτος, μεταξύ άλλων, στο Νταβός, σε μια από τις συνεδριάσεις του πάνελ, συζητήθηκαν και μέτρα για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Ripple, Brad Garlinghouse, ο Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Omar bin Sultan Al Olama, ο Πρόεδρος της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και η Ευρωπαία Επίτροπος Mairead McGuinness, η οποία συνέγραψε το νέο νόμο της ΕΕ για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων MiCA (Markets in Crypto-Assets). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Klaas Knot δήλωσε ότι τα περισσότερα crypto περιουσιακά στοιχεία προέρχονται από μέρη που ονόμασε «ηλιόλουστα εδάφη όπου μένουν σκοτεινές προσωπικότητες». Είπε επίσης ότι πολλοί συμμετέχοντες στην crypto αγορά το αντιλαμβάνονται ως ένα παιχνίδι όπου το κύριο επίτευγμα είναι η εξαπάτηση του αντιπάλου και «αυτός ο τύπος νοοτροπίας είναι δύσκολο να ρυθμιστεί». Η Mairead McGuinness δήλωσε σε συνέντευξή της στο CoinDesk ότι οι νέοι crypto κανονισμοί της ΕΕ δεν έχουν νόημα εάν δεν τους αποδεχτεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Γκρέτα Τούνμπεργκ και περιβαλλοντική ατζέντα

Μεγάλο μέρος της προσοχής των ΜΜΕ και του κοινού τράβηξε ξανά η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 20χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια από τη Σουηδία δήλωσε ότι για τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ του κόσμου στο Νταβός η «απληστία και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη» είναι πιο σημαντικά από τους ανθρώπους και τη διατήρηση του πλανήτη. Συμμετέχοντας σε ένα πάνελ αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, χαρακτήρισε επίσης παράλογη την κατάσταση όταν ο κόσμος ακούει τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και όχι εκείνους τους ανθρώπους που λύνουν πραγματικά τα κλιματικά προβλήματα. «Στο Νταβός, όπου βρισκόμαστε τώρα, βρίσκονται κυρίως άνθρωποι που σπρώχνουν τον πλανήτη στην καταστροφή, που προκαλούν την κλιματική κρίση, που επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, και παρ’ όλα αυτά κατά κάποιο τρόπο περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματά μας», δήλωσε η Γκρέτα. Επιπλέον, η Τούνμπεργκ χαρακτήρισε γελοία την επιλογή των ΗΑΕ, μεγάλου εξαγωγού πετρελαίου, ως τόπου διεξαγωγής της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι διαφώνησε μαζί της, προτρέποντας «να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του».