, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Η αλήθεια της Ελλάδας κόντρα στα ψεύδη του Ερντογάν

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ ήταν «καταπέλτης» για τα ανιστόρητα, προκλητικά και συκοφαντικά ψεύδη που εξαπολύει όλο το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν, ταυτόχρονα με τις απειλές ότι «θα έρθει νύχτα». Με πολιορκητικό κριό την αλήθεια και το διεθνές δίκαιο, ο κ. Μητσοτάκης «κονιορτοποίησε» τις επαίσχυντες επιθέσεις της Άγκυρας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, τον χαβά του! Ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανέβει στο βήμα, ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι Τούρκοι δεν ξέχασαν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι! Η απόλυτη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας εκτιμά και δεν το κρύβει ότι η Τουρκία τους τελευταίους μήνες επιδίδεται σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας. Η νέα στρατηγική του τα έχει όλα: επιθέσεις, ευθείες απειλές, εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, fake news και προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης. Παρουσιάζει φωτογραφίες από νεκρά παιδιά που υποτίθεται ότι «πνίγει» η Ελλάδα στο Αιγαίο, όταν η χώρα μας είναι αυτή που σώζει χιλιάδες ζωές την ώρα που η Άγκυρα τους εξωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή τους οδηγεί στην αγκαλιά δουλεμπόρων. Όταν όχι μία αλλά δεκάδες φορές έχει απειλήσει ευθέως την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τη «στρόφιγγα» του Μεταναστευτικού.

Τα μηνύματα στη γειτονική Τουρκία δεν είναι ευχάριστα για τον Ερντογάν, ο οποίος παρά τα καθημερινά «νταηλίκια» χάνει διαρκώς δημοσκοπικό έδαφος. Τόσο που τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφορεί εντόνως το σενάριο της αναβολής των εκλογών. Για να μπορέσει όμως να κάνει κάτι τέτοιο ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, θα πρέπει να συνδέσει τις εξελίξεις με τη διαχείριση εξωτερικής κρίσης. Να εργαλειοποιήσει δηλαδή και το Σύνταγμα για να αναβάλει την ώρα της κρίσης του λαού.

Ένα τέτοιο σενάριο -σημειωτέον, έχει μπει εσχάτως στο μικροσκόπιο της Αθήνας- περνάει μέσα από ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Βεβαίως ο Ερντογάν δεν θέλει να είναι η Τουρκία αυτή που θα το προκαλέσει άμεσα, γιατί κάτι τέτοιο θα τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση στις σχέσεις του με ΗΠΑ και ΕΕ.

Η Ελλάδα φυσικά δεν πρόκειται να του κάνει τη χάρη. Έχει και την εμπειρία και την ψυχραιμία και το δίκιο με το μέρος της και δεν θα διακινδύνευε ποτέ να το χάσει. Και αυτό ισχύει και για τη διπλωματία αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι σκληρά εκπαιδευμένες να αποκρούουν αλλά να μην προκαλούν πρώτες.

Τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν αποτελεσματικός και υποδειγματικός. Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας για επιτόπια έρευνα. Δεν χρειάστηκε να τους πείσει με τα λόγια. Απέκτησαν ιδίοις όμμασι την αληθινή εικόνα. Πώς θα τους πείσει τώρα ο Ερντογάν ότι είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί χωρίς να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες;

Πώς να βρει συμμάχους στον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η Τουρκία φυλακίζει με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και παγκοσμίως αναγνωρισμένους συγγραφείς, αν εκφράσουν έστω και μία επικριτική λέξη για το καθεστώς Ερντογάν; Όταν έχει καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας; Όταν κάνει αυτά που προσπαθεί να κάνει στη Συρία;

Παρ’ όλα αυτά επιμένει. Επιμένει και κλιμακώνει γιατί κάθε μέρα νιώθει και πιο ισχυρή την πίεση στο εσωτερικό του. Αναζητεί «εχθρό» και τον βρίσκει στη χώρα μας, που την αναδεικνύει σε μείζονα απειλή για την Τουρκία.

Η Ελλάδα όμως δεν θα τον ακολουθήσει στον παραλογισμό του. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το κατέστησε σαφές χθες. Όπως κατέστησε απολύτως σαφές ότι καμία πρόκληση και κανένα ψέμα δεν θα μένουν αναπάντητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL