13:05, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Η αντίδραση της Ταϊβάν στα κινεζικά γυμνάσια

Ο κινεζικός στρατός συνέχισε και χθες τα μεγάλα γυμνάσια στα ύδατα και τους αιθέρες «γύρω από την Ταϊβάν», τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται να διεξάγει στο εξής «τακτικές» ασκήσεις στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν.

Η «διάμεση γραμμή» που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που δεν διασχίζουν συνήθως στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία από τις δύο πλευρές. Δεν αναγνωρίστηκε ποτέ νομικά, καθώς είναι μια νοητή γραμμή που ορίστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ για τις πολεμικές ανάγκες του εδώ και δεκαετίες.

Ο κινεζικός στρατός προχώρησε στις μεγαλύτερες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις της ιστορίας του στο Στενό της Ταϊβάν τις τελευταίες μέρες σε ένδειξη της οργής του Πεκίνου για την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Την επομένη της αναχώρησης της Πελόζι η Λαϊκή Κίνα άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι μεγάλες ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, ενώ κινεζικοί πύραυλοι πέρασαν για πρώτη φορά πάνω από το νησί. Τα γυμνάσια επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, αλλά συνεχίστηκαν και χθες με ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα, αυξάνοντας τη στρατιωτική πίεση στο νησί.

Στο βάθος… ΗΠΑ – Κίνα

Την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν «καταλλήλως» στα κινεζικά γυμνάσια γύρω από το νησί. Χθες η Ταϊπέι καταδίκασε την απόφαση της Κίνας να συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια, λέγοντας ότι το Πεκίνο δημιουργεί «σκοπίμως κρίσεις» και καλώντας το να «απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι έξι ζώνες ναυτικού αποκλεισμού που δέσμευσε το Πεκίνο για τις ασκήσεις μπορεί να προσφέρουν πολύτιμη ευκαιρία στον κινεζικό στρατό για μια «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της εισβολής στο νησί, που η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της και δεν αποκλείει να την ενσωματώσει με τη βία.

Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι τα κινεζικά γυμνάσια μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ιδίως αν αεροσκάφη των δύο κρατών εμπλακούν σε αερομαχίες. Οι ΗΠΑ διατηρούν μια «στρατηγική ασάφεια» απέχοντας από την απερίφραστη δήλωση αν θα επέμβουν στρατιωτικά ή όχι για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL